Karácsonyi előételek képekkel

Korianderes répaleves recept

Korianderes répaleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
450 g répa, lehetőleg fiatal és zsenge,
1 ek. napraforgóolaj,
40 g/3 ek. vaj,
1 fej hagyma, felkockázva,
1 zellerszál, és a tálaláshoz 2-3 zellerlevél (világosabb),
2 kisebb szem burgonya, felkockázva,
1 liter húsleves, csirkéből,
2-3 tk. őrölt koriander,
1 ek. aprított, friss koriander,
200 ml tej só,
frissen őrölt fekete bors.

Gombakrémleves recept

Gombakrémleves recept

Hozzávalók 4 személyre:
275g zsenge gomba,
1 ek. napraforgóolaj,
40 g/3 ek. vaj,
1 kisebb, felkockázott hagyma,
1 ek. liszt,
450 ml zöldségleves,
450 ml tej,
egy csipet szárított bazsalikom,
2-3 ek. tejszín (elhagyható),
friss bazsalikomlevél a díszítéshez,
só, frissen őrölt fekete bors.

Sütőtökleves recept

Sütőtökleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 ek. napraforgóolaj,
25 g/4 ek. vaj,
1 nagyfej hagyma, felkockázva,
675 g sütőtök, nagyobb darabokra szelve,
450 g burgonya, szeletelve,
600 ml zöldségleves,
csipetnyi szerecsendió,
1 tk. friss, aprított tárkony,
600 ml tej,
1-2 tk. citromlé,
só, frissen őrölt fekete bors.

Garnélasaláta melegen, fűszeres pácban recept

Garnélasaláta melegen, fűszeres pácban recept

Hozzávalók 8 személyre:
225g nagy, főtt garnélarák, páncélban,
225 g füstölt baconszalonna, felszeletelve,
salátalevelek vegyesen, megmosva és megszárítva,
1 ek. felaprított metélőhagyma.

A citromos-csilis páchoz:
1 gerezd fokhagyma összezúzva,
1 citrom héja lereszelve,
1 ek. citromlé,
4 ek. olívaolaj,
1/4 tk. csilikrém, vagy szárított és őröltcsiliből egy nagyobb csipet,
1 ek. világos szójaszósz só,
frissen őrölt fekete bors.

Kecskesajtos felfújt recept

Kecskesajtos felfújt recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
25 g/2 ek. vaj,
25 g/2 ek. liszt,
175 ml tej,
1 babérlevél,
frissen őrölt szerecsendió,
őrölt parmezán sajt,
40 g fűszeres-fokhagymás puha sajt,
150 g kecskesajt, kockákra vágva,
6 tojásfehérje, szobahőmérsékleten,
1/4 tk. tartármártás,
só, frissen őrölt fekete bors.

Karácsonyi-saláta recept

Karácsonyi-saláta recept

Hozzávalók 8 személyre:
piros és zöld salátalevelek, összekeverve,
2 szem édes, rózsaszín grépfrút,
1 nagy vagy 2 kisebb avokádó meghámozva, kockákra szelve.

Az öntethez:
6 ek. világos olívaolaj,
2 ek. vörösborecet,
1 gerezd fokhagyma, összezúzva,
1 tk. dijoni mustár,
só, frissen őrölt fekete bors.

A karamellizált narancshéjhoz:
4 szem narancs,
50 g porcukor,
4 ek. hideg víz.

Vadgombás polenta recept

Vadgombás polenta recept

Hozzávalók 4 személyre:
450 g kisebb szem újburgonya,
1,3 l világos zöldségleves,
175 g zsenge répa, megtisztítva és meghámozva,
175 g zöldborsó,
50 g/4 ek. sózatlan vaj,
75 g császárgomba vagy gerebengomba, tisztítva és szeletelve,
5 fej rókagomba, felszeletelve,
250 g finom szemű polenta vagy kukoricaliszt,
2 mogyoróhagyma vagy egy kisebb fej hagyma, felszeletelve,
közepes nagyságú karfiol,
115 g sárga gévagomba tisztítva és szeletelve,
150 ml tejszín,
3 tojássárgája,
2 tk. citromlé,
só, Cayenne-bors.

Füstöltlazac-saláta recept

Füstöltlazac-saláta recept

Hozzávalók 8 személyre:
4 vékony szelet fehér kenyér,
olaj a sütéshez,
őrölt paprika,
vegyes salátalevél,
25 g parmezán sajt,
225 g füstölt lazac, vékony szeletekre vágva,
1 citrom, szeletekre vágva.

Az ecetes öntethez:
6 ek. olívaolaj,
2 ek. vörösborecet,
1 gerezd fokhagyma, összezúzva,
1 tk. dijoni mustár,
1 tk. folyékony méz,
1 ek. petrezselyem,
1/2 tk. friss kakukkfű,
2 tk. felszeletelt kapribogyó,
só, frissen őrölt fekete bors.