Karácsonyi főfogások képekkel

Libasült karamellizált almával recept

Libasült karamellizált almával recept

Hozzávalók 8 személyre:
4,5-5,5 kg liba, aprólékkal együtt,
só, frissen őrölt fekete bors.

Az almás-diós töltelékhez:
225 g aszalt szilva,
150 ml vörösbor,
675 g főzésre alkalmas alma, meghámozva és kockákra vágva,
1 nagyobb fej hagyma, apróra vágva,
4 zellerszár, felszeletelve,
1 ek. szárított fűszerkeverék,
egy narancs héja, lereszelve,
néhány szelet libamáj,
450 g kolbásztöltelék
115 g felszeletelt hikoridió (közönséges dió is jó),
2 tojás.

A sült karamellizált almához:
50 g vaj,
4 ek. ribizlizselé,
2 ek. vörösborecet,
8 kisebb, édes alma meghámozva, és kimagozva.

A mártáshoz:
2 ek. liszt,
600 ml húslé aprólékból,
egy narancs leve.

Csirkemell vörösborecetben recept

Csirkemell vörösborecetben recept

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemell kicsontozva és bőre nélkül, darabja 200 g legyen,
50 g/4 ek. sózatlan vaj,
frissen őrölt fekete bors,
8-12 mogyoróhagyma, félbevágva,
4 ek. vörösborecet,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
4 ek. száraz fehérbor,
120 ml csirkehúslé,
1 ek. friss petrezselyem, apróra vágva,
zöldsaláta a tálaláshoz.

Sült pulyka recept

Sült pulyka recept

Hozzávalók 8 személyre:
4,5 kg pulyka, aprólékkal együtt,
1 nagyfej hagyma, meghámozva,
6 db egész fokhagymával megtűzdelve,
50 g vaj felolvasztva,
10 chipolata kolbász (ejtsd: csipoláta, spanyol eredetű kolbászkák),
só, frissen őrölt fekete bors.

A töltelékhez:
225 g húsos baconszalonna, felszeletelve,
1 nagyfej hagyma, apróra vágva,
450 g sertéshúsból való kolbásztöltelék,
25 g zabpehely,
2 ek. friss petrezselyem, apróra vágva,
2 tk. szárított fűszerkeverék,
1 nagyobb tojás, felverve,
115 g szárított sárgabarack, feldarabolva.

A mártáshoz:
25 g/2 ek. liszt,
450 ml húslé aprólékból.

Csirke kucsmagombával recept

Csirke kucsmagombával recept

Hozzávalók 4 személyre:
40 g szárított kucsmagomba,
250 ml csirkehúslé,
50 g/ 4 ek. vaj,
5-6 szem mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve,
100 g csiperke- v. sampinyongomba szeletelve,
1/4 tk. szárított kakukkfű,
175 ml sűrűbb tejszín,
175 ml brandy,
4 db csirkemell kicsontozva, bőre nélkül, darabja kb. 200 g legyen,
1 ek. növényi olaj,
175 ml pezsgő vagy száraz fehérbor,
só, frissen őrölt fekete bors.

Gombás mignon recept

Gombás mignon recept

Hozzávalók 4 személyre:
4 vékony szelet fehér kenyér,
120 g libamájkrém,
4 nagy fej gomba,
70 g/5 ek. vaj,
2 tk. növényi olaj,
4 db marhabúsfiié (steak),
kb. 2,5 cm vastag,
3-4 ek. madeira- vagy vörösbor,
125 ml marhahúslé,
vízitorma a díszítéshez.