Bélszín béarnaise mártással recept

Bélszín béarnaise mártással recept

Hozzávalók 2 személyre:
150 g vaj kisebb darabokban,
1 1/2 ek. tárkonyecet,
1 1/2 ek. száraz fehérbor,
1 mogyoróhagyma, finomra vágva,
2 tojássárgája,
450 g bélszín, kb. 12-15 cm hosszú, a filé legvastagabb részéből kivágva,
1 ek. növényi olaj,
só, frissen őrölt fekete bors,
sült burgonya a tálaláshoz.

Elkészítés:

Alacsony lángon olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, de ne forraljuk fel. A habot szedjük le róla, és tegyük félre. A vajat is keverjük hozzá, először lassú, majd gyors mozdulatokkal, hogy a szósz tovább sűrűsödjön. Fűszerezzük, és tegyük félre, de ne hagyjuk kihűlni. Az ecetet, a bort és a hagymát tegyük egy nagyobb serpenyőbe, és nagy lángon forraljuk fel. A lének szinte teljesen el kell párolognia. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és egy percig folyamatosan habarjuk. A lángot vegyük jóval lejjebb, és továbbra is habverővel keverjük, ettől a tojássárgája besűrűsödik, és kicsit kezd leragadni. Ekkor vegyük le a tűzről. A húst tegyük két réteg fólia közé, és húsklopfolóval verjük kb. 4 cm laposra. Bőségesen sózzuk, borsozzuk. A növényi olajat közepes lángon forrósítsuk fel egy vastag falú serpenyőben. Tegyük bele a húst, 10-12 percig süssük mindkét oldalát ízlés szerint: a félig sült hús puha tapintású, a közepesen sült rugalmas, míg a teljesen átsült keményebb. Tegyük a húst egy vágódeszkára, és éles késsel átlósan szeleteljük fel. Ha sima szószt szeretnénk hozzá, akkor finom szitán szűrjük át, és sült burgonyával együtt tálaljuk a hús mellé.

Kiemelt partnerünk