Karácsonyi receptek képekkel

Diós-mákos bejgli recept

Diós-mákos bejgli recept

Hozzávalók 2-2 rúdhoz/20-20 szelethez: 1,5 dl tejföl, 20 g élesztő, 1 tojás, 500 g finomliszt, 250 g vaj/margarin, 50 g porcukor, 1 csipet só, 1 tojás a kenéshez. A diótöltelékhez: 50 g mazsola, 3 cl rum, 1/2 vaníliarúd, 200 g porcukor, 1/2 dl tej, 200 g darált dió, 1 ek. zsemlemorzsa. A máktöltelékhez: 50 g mazsola, 3 cl rum, 200 g porcukor, 200 g darált mák, 1 citrom leve és reszelt héja.

Karácsonyi korona recept

Karácsonyi korona recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
50 g élesztő,
130 g cukor,
3 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tojás,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
100 g vaj/margarin,
100 g mazsola,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája a kenéshez,
1 ek. morzsacukor.

Diós-mákos ikerkalács recept

Diós-mákos ikerkalács recept

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz/12 szelethez:
A tésztához:
25 g élesztő,
50 g cukor,
2 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
2 tojás,
120 g vaj/margarin,
1 tojássárgája a kenéshez,
diónyi vaj/margarin a formához,
A töltelékhez:
50 g puha mazsola,
30 g cukrozott narancshéj,
1+1 dl tej,
80 + 80 g cukor,
10+10 g vaníliás cukor,
1 + 1 kk. vaj/margarin,
80 g darált dió,
80 g darált mák,
1 + 1 ek. zsemlemorzsa,
1/2 kk. őrölt fahéj,
1 ek. rum,
1 citrom reszelt héja,
1/4 kk. őrölt szegfűszeg,
1 ek. citromlé,
1 ek. sárgabaracklekvár.

Nyitott diós fonat recept

Nyitott diós fonat recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
A tésztához:
50 g élesztő,
50 g porcukor,
2 dl tej,
500 g finomliszt,
4 tojássárgája,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 citrom reszelt héja,
120 g vaj/margarin,
A töltelékhez:
50 g mazsola,
1/2 dl rum,
50 g cukrozott narancshéj
1 dl tej,
80 g kristálycukor,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
30 g vaj/margarin,
150 g darált dió,
2 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
A mázhoz:
2 ek. citromlé,
4 ek. porcukor.

Ostorkalács recept

Ostorkalács recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/20 szelethez:
A tésztához:
400 g finomliszt,
25 g élesztő,
60 g cukor,
1,5 dl tej,
60 g vaj/margarin,
1 csipet só,
2 tojás,
A töltelékhez:
50 g puha mazsola,
50 g marcipánmassza,
50 g hámozott mandula,
50 g sűrű barack- vagy szilvalekvár,
Továbbá:
1 ek.cukor,
1 ek. víz.

Panettone, avagy milánói karácsonyi kalács recept

Panettone, avagy milánói karácsonyi kalács recept

Hozzávalók 8 szelethez/1 kalácshoz:
30 g élesztő,
1,5 dl tej,
80 g kristálycukor,
350 g finomliszt,
1/2 vaníliarúd,
120 g vaj/margarin,
1 csipet só,
4 tojássárgája,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
40 g hámozott mandula,
70 g mazsola,
1 ek. rum,
vaj/margarin a formához,
1 tojás a kenéshez.

Finn diós koszorú recept

Finn diós koszorú recept

Hozzávalók 2 koszorúhoz/32 szelethez:
A tésztához:
30 g élesztő,
100 g cukor,
3 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tojás,
1 csipet só,
1 csapott ek. őrölt kardamom vagy mézeskalácsfűszer,
100 g vaj/margarin,
A töltelékhez:
125 g vaj/margarin,
2 ek. liszt,
50 g barnacukor,
150 g dió,
Továbbá:
1 kk. olaj,
2 tojássárgája a kenéshez,
2 ek. mandulaforgács.

Bürgermeister recept

Bürgermeister recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/16 szelethez:
A tésztához:
30 g élesztő,
30 g cukor,
3 dl tej,
300 g finomliszt,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
2 tojás,
30 g vaj/margarin,
A töltelékhez:
100 g puha mazsola,
150 g darált mák,
40 + 40 + 40 g porcukor,
10+ 10 g vaníliás cukor,
4+4 ek. tej,
150 g darált dió,
1 citrom reszelt héja,
150 g félzsíros tehéntúró,
1 kk. vaníliaízű pudingpor,
20 g vaj/margarin,
2 tojássárgája,
Továbbá:
vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája a kenéshez.

Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

Hozzávalók 1 kulacshoz/20 szelethez:
200 g lágy mazsola,
3 cl rum,
500 g finomliszt,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g porcukor,
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,
1/4 kk. őrölt szerecsendió,
1 csipet só,
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
1 tojás,
l-l narancs és citrom reszelt héja,
200 g vaj/margarin,
75 g cukrozott citromhéj,
75 g cukrozott narancshéj,
50 g hámozott mandula,
Továbbá:
75 g vaj/margarin,
75 g porcukor.

Pöttyös diós kalács recept

Pöttyös diós kalács recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
A tésztához:
500 g finomliszt,
50 g élesztő,
50 g porcukor,
2 dl tej,
120 g vaj/margarin,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 tojás,
2 tojássárgája,
1 citrom reszelt héja,
A töltelékhez:
50 g mazsola,
l/2 dl rum,
50 g cukrozott narancshéj,
150 g dió,
1 dl tej,
80 g kristálycukor,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
30 g vaj/margarin,
2 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
Továbbá:
1 ek. vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája,
1 dl tej,
2 ek. kristálycukor.