Finn diós koszorú recept

Finn diós koszorú recept

Hozzávalók 2 koszorúhoz/32 szelethez:
A tésztához:
30 g élesztő,
100 g cukor,
3 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tojás,
1 csipet só,
1 csapott ek. őrölt kardamom vagy mézeskalácsfűszer,
100 g vaj/margarin,
A töltelékhez:
125 g vaj/margarin,
2 ek. liszt,
50 g barnacukor,
150 g dió,
Továbbá:
1 kk. olaj,
2 tojássárgája a kenéshez,
2 ek. mandulaforgács.

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk (A), és a teljes mennyiségből elvett 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. Az átszitált liszt közepébe öntjük, elkeverjük egy kevés liszttel, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a sóval, a kardamommal és az olvasztott vajjal/margarinnal. A liszthez adjuk, hólyagosra kidagasztjuk, majd letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez apróra-darabosra vágjuk a diót (B). Simára keverjük a vajat/margarint a barnacukorral, a liszttel és a dióval (C). Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk (D), 2 cipóra osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a töltelek felét, feltekerjük és a tepsire emeljük. Kör alakban meghajlítjuk, a két végét összenyomjuk, tetejét 3-4 cm-enként mélyen bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen (E). A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé igazítjuk (F). Konyharuhával letakarjuk, ismét megkelesztjük (20 perc). Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A koszorúk tetejét megkenjük az olajjal elkevert tojássárgákkal, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával letakarjuk. Egy kevés a töltelékből is kifolyhat és megpirulhat, nem baj! A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, és nem szeleteljük, inkább kézzel „szétbontjuk".

Elkészítési idő: 2 és 1/4 óra

The Mountain - 3D pólók