Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

Hozzávalók 1 kulacshoz/20 szelethez:
200 g lágy mazsola,
3 cl rum,
500 g finomliszt,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g porcukor,
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,
1/4 kk. őrölt szerecsendió,
1 csipet só,
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
1 tojás,
l-l narancs és citrom reszelt héja,
200 g vaj/margarin,
75 g cukrozott citromhéj,
75 g cukrozott narancshéj,
50 g hámozott mandula,
Továbbá:
75 g vaj/margarin,
75 g porcukor.

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk a rummal, lefedjük.
Kalácstésztát készítünk: az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10-15 percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojással, a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, a fűszerekkel és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, és a robotgép dagasztóspiráljával szép fényesre kidolgozzuk. Ahhoz, hogy a tésztának meglegyen a jellegzetes „szövete", legalább 10 percig dagasztanunk kell! Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra, a mandulát apróra-darabosra vágjuk (A). A tésztát átgyúrjuk, kissé kihúzkodjuk-ellapítjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a lecsepegtetett mazsolát, a mandulát, a cukrozott citrom- és narancshéjat, és erőteljes mozdulatokkal összegyúrjuk (B).
Egy kb. 25 cm hosszú, dundi rudat gömbölyítünk belőle, közepét nyújtófával elvékonyítjuk (C). Az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük (D). Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel benyomkodva gerincet-púpot formálunk a tetején - ezáltal nyeri el jellegzetes formáját (E). A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Középső bordamagasságban betesszük a sütőbe, visszakapcsolunk 180°C-ra, és 55-60 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből a kalácsot, és többször végighaladva a felületén, még forrón megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és vastagon megszórjuk a porcukorral (F). Hagyjuk egészen kihűlni, fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk. Tálaláskor szép vékonyra szeleteljük. Sokáig friss marad!

Változat:
200 g marcipánmasszát összegyúrunk 20 g vaníliás cukorral és 4 csepp mandulaaromával, hosszú rudat formálunk belőle, a tészta közepére, a mélyedésbe fektetjük, ráhajtjuk a tésztát, a többi ugyanaz.

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra

The Mountain - 3D pólók