Diós-mákos bejgli recept

Diós-mákos bejgli recept

Hozzávalók 2-2 rúdhoz/20-20 szelethez: 1,5 dl tejföl, 20 g élesztő, 1 tojás, 500 g finomliszt, 250 g vaj/margarin, 50 g porcukor, 1 csipet só, 1 tojás a kenéshez. A diótöltelékhez: 50 g mazsola, 3 cl rum, 1/2 vaníliarúd, 200 g porcukor, 1/2 dl tej, 200 g darált dió, 1 ek. zsemlemorzsa. A máktöltelékhez: 50 g mazsola, 3 cl rum, 200 g porcukor, 200 g darált mák, 1 citrom leve és reszelt héja.

Elkészítés:

A tésztát lehetőleg előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kétféle tölteléknél feltüntetett, összesen 100 g mazsolát forró vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk 6 cl rummal, lefedjük, fél órát érleljük benne, majd lecsepegtetjük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a vaníliapépet, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és (ha túl lágy) a zsemlemorzsát, hagyjuk langyosra hűlni. A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citromlével és reszelt héjával, hagyjuk langyosra hűlni. A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével (A), a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét, és egyenletesen megszórjuk a mazsola 1/4 részével. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát (B), majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük (C), sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), sütőlapra fektetjük őket. Tetejüket megkenjük tojássárgájával (D), és langyos helyen fél órát, addig pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Akkor finoman-könnyedén megkenjük a tojásfehérjével (E), és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával vagy fapálcikával, hogy szét ne repedjenek (F), és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig, aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. Alufóliába csomagolva tároljuk. 1 hétig biztosan friss marad, jól tűri a mélyhűtést. Elkészítési idő: 20 perc + 1 éjszaka pihentetés + 1 és 1/2 óra