Karácsonyi partifogások

Mandula-olívabogyó-sajtfalatkák (tapas) recept

Mandula-olívabogyó-sajtfalatkák (tapas) recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
1/2 tk. koriandermag,
1/2 tk. ánizsmag,
1 tk. friss, aprított rozmaring,
2 tk. friss, aprított petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
1 ek. borecet,
2 ek. olívaolaj,
115 g fekete olajbogyó,
115 g zöld olajbogyó.

A pácolt sajthoz:
150 g kecskesajt,
6 ek. olívaolaj,
1 ek. fehérborecet,
1 tk. fekete bors, egészben,
7 gerezd fokhagyma, felaprítva,
3 friss tárkony- vagy kakukkfűszál,
tárkony a díszítéshez.

A sózott mandulához:
1/4 tk. Cayenne-bors,
2 ek. tengeri só,
25 g/2 ek. vaj,
4 ek. olívaolaj,
200 g hámozott mandula,
durva szemű só a végén a megszóráshoz (elhagyható).

Avokádókrém recept

Avokádókrém recept

Hozzávalók 4 személyre:
2 érett avokádő, meghámozva és felszeletelve,
2 paradicsom, meghámozva, kimagozva és finomra vágva,
6 mogyoróhagyma, finomra vágva,
1-2 csilipaprika, kimagozva és finomra vágva,
2 ek. friss citrom vagy lime leve,
1 ek. aprított friss koriander,
só, frissen őrölt fekete bors,
korianderlevetek a díszítéshez.

Garnélarákos pirítós recept

Garnélarákos pirítós recept

Hozzávalók 64 darabkához:
225 g főtt garnélarák páncéljában, megmosva, megszárítva,
1 tojásfehérje,
2 mogyoróhagyma, szeletelve,
1 tk. friss, felaprított gyömbérgyökér,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 tk. kukoricaliszt,
1/2 tk. só,
1/2 tk. cukor,
2-3 csipet paprikaszósz,
8 szelet fehér kenyér, ne legyen morzsalékos,
4-5 ek. szezámmag,
növényi olaj a sütéshez,
mogyoróhagyma virágformára vágva
a díszítéshez.

Bárányhúsos tikka recept

Bárányhúsos tikka recept

Hozzávalók 20 darabhoz:
450g bárányfilé,
2 mogyoróhagyma, felszeletelve.

A páchoz:
350 ml natúr joghurt
1 ek. darált mandula, kesüdió és földimogyoró,
1 ek. növényi olaj,
2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva,
1 citrom leve,
1 tk. csípős fűszerkeverék (garam masala) vagy őrölt curry,
1/2 tk. őrölt kardamom,
1/4 tk. Cayenne-bors,
1-2 ek. friss menta felcsíkozva.

Satay csirke földimogyorószósszal recept

Satay csirke földimogyorószósszal recept

Hozzávalók 24 darabhoz:
450 g kicsontozott csirkemellfilé,
szezámmag (a megszóráshoz),
pirospaprika (a díszítéshez).

A páchoz:
6 ek. növényi olaj,
4 ek. tamari vagy világos szójaszósz,
4 ek. friss citromlé,
2,5 cm friss gyömbérgyökér, meghámozva és felszeletelve,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 ek. barna cukor,
7 tk. kínai csiliszósz vagy egy kisebb csilipaprika, kimagozva és felszeletelve,
2 ek. friss koriander, felaprítva.

A földimogyorószószhoz:
2 ek. mogyoróvaj,
2 ek. szójaszósz,
1 ek. szezám- vagy növényi olaj,
2 mogyoróhagyma, felszeletelve,
2 fej fokhagyma,
1-2 ek. friss lime- vagy citromlé,
1 ek. barna cukor.

Fűszeres-paradicsomos pizzaszeletek recept

Fűszeres-paradicsomos pizzaszeletek recept

Hozzávalók 16/32 darabhoz:
3-4 ek. olívaolaj,
2 hagyma vékonyra felszeletelve, összezúzva,
225 g gomba felszeletelve,
225 g paradicsom felkockázva,
225 g fűszeres-csípős kolbász felszeletelve,
1 tk. csilipor,
1 tk. szárított oregánó,
115 g napon aszalt paradicsom olajban lecsöpögtetve és felszeletelve,
450 g pácolt articsóka (konzerv) lecsöpögtetve és felkockázva,
225 g mozzarella apróra vágva,
4 ek. frissen reszelt parmezán sajt,
friss bazsalikomlevelek,
kimagozott fekete olajbogyó és szeletelt piros paprika a díszítéshez,
A tésztához:
1 csomag pizzatészta-keverék,
kukoricaliszt a megszóráshoz,
szűz olívaolaj a megkenésbez.