Mexikói receptek

Sűrű gazpacho recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

8 nagy paradicsom meghámozva kimagozva és kockákra vágva,
2 ek. olívaolaj,
3 dl jeges víz,
2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva
1 uborka, meghámozva, kimagozva és apróra vágva,
só, frissen őrölt fehér bors,
jégkockák (elhagyható),
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. finomra vágott menta. 5 dkg friss,
fehér zsemlemorzsa,
2 ek. borecet,

A díszítéshez:
2 kemény tojás,
1 hagyma,
12 fekete olajbogyó,
1 piros húsú paprika

4

A jeges víz, a só és a bors, valamint a jégkockák kivételével valamennyi hozzávalót turmixgépbe rakjuk (ha szükséges két adagban), és alacsony fordulatszámon fél-egy percig keverjük, amíg sima masszát

Kukoricaleves recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

4 nagy kukoricacső,
6 dl csirkehúsleves (leveskockából),
2 paradicsom lehéjazva és kockára vágva,
só, őrölt fekete bors,
1 hagyma finomra vágva,
2 szelet toast kenyér,
3 ek. olaj

4

Éles késsel hosszirányban lepergetjük a kukoricacsövekről a szemeket. A kukoricaszemek feléből robotgéppel pürét készítünk, a maradékot pedig félretesszük. Egy lábosban felforrósítunk 2 ek.

Húsgombócleves (Caldo De Albondigas) recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

2 l marhahúsleves (leveskockából),
1 burgonya kockákra vágva,
1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva. 1 cukkíni kockákra vágva,
1 kis hagyma finomra vágva,
2 paradicsom meghámozva és kockákra vágva,
oregano,
só, bors.

A húsgombóchoz:
20 dkg darált sertéshús
20 dkg darált marhahús
5 dkg füstölt sonka,
1 tojás,
1 zsemle vízbe áztatva,
kinyomkodva és ledarálva,
1/2 fej hagyma finomra vágva,
1/2 kk. őrölt koriander,
só, bors.

4

Egy nagyobb lábosban felforraljuk a húslevest, beletesszük a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a cukkínit és a paradicsomot, megsózzuk, borssal és oreganóval ízesítjük. 20 percig főzzük.

Halleves recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

30 dkg halfilé,
egy fél citrom leve,
1 húsleveskocka,
bors, babérlevél,
egy kiskanál paradicsompüré,
egy doboz fehérbab konzerv vagy 15 dkg fehér bab.

4

A halat kétujjnyi darabokra vágjuk, citromlével megöntözzük, és fél óráig állni hagyjuk.

Gombaleves dióval recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

1 ek. vaj,
2 szem, csípős cseresznyepaprika apróra vágva,
2 ek. reszelt hagyma,
1/4 kg felaprított csiperke,
1 púpozott ek. darált dió,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
só, bors,
1/2 l víz,
1 csirkehúsleves-kocka,
1/2 ek. Vegeta,
3 dl tej,
6 tk. tejszín.

4

Pároljuk 5 percig vajon a csípős paprikát, hagymát, majd a gombával együtt még 10 percig. Tegyük bele a diót, a fűszereket. Kevés vizet öntsünk hozzá, lassan, lefedve főzzük kb. 15 percig.

Gazdag gombaleves recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

30 dkg gomba felszeletelve,
5 dl csirkehúsleves (kockából),
2 serrano chili apróra vágva,
3 dl tej,
2 ek. finomra vágott hagyma,
1 ek. vaj,
2 ek. darált dió,
só, őrölt bors,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
4 ek tejszín

4

Egy fazékban felforrósítjuk a vajat, 5 percig pároljuk rajta a chilit és a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, és még 10 percig sütjük.

Fokhagymaleves mexikói módra recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

10 gerezd zúzott fokhagyma,
1 l csirkehúsleves,
2 ek. reszelt sajt,
4 tojás,
só, bors,
néhány csepp Tabasco-mártás,
1 ek. liszt,
2 ek. vaj,
pirított kenyér (elhagyható)

A díszítéshez:
petrezselyem:

4

Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a fokhagymát a liszttel, és üvegesre sütjük. Felöntjük a levessel, és 15 percig főzzük.

Feketebab leves recept

files/images/nemzeti/mexiko.jpg

20 dkg feketebab,
4 ek. marhafaggyú (vagy olaj),
1/2 dl sherry (vagy tokaji szamorodni),
1 hagyma finomra vágva,
1/2 tk. darált chilipaprika,
2-4 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 tk. szárított oregano,
1 paradicsom meghámozva és kockákra vágva,
só.

4

A babot megmossuk, és 2 liter vízben csaknem puhára főzzük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit is. Beletesszük a paradicsomot.