Fenyőmagos receptek

Mediterrán pizza recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 3 tojássárgája, 50 dkg paradicsom, 75 dkg cukkíni, 30 dkg zöldfűszeres tejszínkrémsajt, 1 dl tej, 5 dkg fenyőmag vagy napraforgómag, néhány ág friss rozmaring, 1 evőkanál olaj, só, bors, a tepsi kikenéshez margarin.

4

A lisztet tálba szitáljuk, majd összegyúrjuk a felütött tojással, a puha zsiradékkal, fél teáskanál sóval és 2 evőkanál hideg vízzel. A tésztát letakarva, 1 órára hideg helyre állítjuk.

Makói sonka recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

1 sertés sonka,
1 nagy gerezd fokhagyma,
4 fej vöröshagyma,
4 babérlevél,
1 evőkanál koriander,
1 evőkanál fenyőmag,
7 g salétromsó,
35 dkg só.

4

A kikanyarított, megformázott és tiszta ruhával letörölgetett, még meleg sonkát bedörzsöljük a salétromsóval, a megtisztított fokhagymával, majd alaposan besózzuk.

Magyar sonka recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

1 sertés hátsó (esetleg mellső) sonka, 1 evőkanál szegfűbors, 1 evőkanál koriander, 1 evőkanál majoránna, 2 evőkanál fenyőmag, 5 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg salétromsó, 1 evőkanál fekete bors, 50 dkg só.

4

A sonkát szépen kikanyarítjuk és megformázzuk, majd tiszta ruhával letörölgetjük. Bőrös felével beletesszük a megfelelő nagyságú edénybe, és a páclével nyakon öntjük úgy, hogy az, teljesen ellepje.

Libanoni húsos pite recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

A tésztához:
2 bögre liszt,
20 dkg vaj,
só, cukor, víz.

A töltelékhez:
kevés vaj, olaj,
fenyőmag,
2 nagy fej hagyma,
40 dkg darált marha- vagy bárányhús,
bors, fahéj, só.

4

Tészta: A liszthez adjunk sót, majd cukrot, amitől sütéskor a tészta szép arany színt kap. A lisztet ezután keverjük össze 20 dkg vajjal, és víz hozzáadásával kezdjük gyúrni a tésztát.

Humusz (csicseriborsó-püré) recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

másfél csésze csicseriborsó,
fél csésze szezámmag,
fél csésze víz,
fél teáskanál római kömény (vagy konyhakömény),
fél teáskanál só,
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve.

A tetejére:
olaj, fenyőmag, petrezselyemzöld, paprikapor.

4

A csicseriborsót bő vízben egészen puhára főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután turmixgép poharába töltjük.

Házi desszert recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

200 g friss vagy szárított datolya,
50 g nyers földimogyoró vagy fenyőmag,
egy kis só,
méz vagy vörös bor.

4

A kimagozott datolyát töltsd meg mogyoróval vagy fenyőmaggal. Sózd meg, majd párold mézben vagy mézes borban. Addig kell főzni, míg a datolya héja leválik. Ez kb. 5-10 perc.

Gesztenyével töltött kappan recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg

1 kappan (vagy tyúk), 50 dkg szelídgesztenye, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet fekete kenyér (rozskenyér), 2 dl húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fenyőmandula, reszelt gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, só.

4

A gesztenye héját hegyes késsel bevagdossuk, majd húslevesben megfőzzük. Megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. A fekete kenyeret szétmorzsoljuk, és két evőkanál borba áztatjuk.