Ruszli recept
Igazi magyar ruszli a gardából készül. A küszt inkább marináltnak ajánlom. Megsózod a halakat, majd lisztbe beforgatod, és ropogósra sütöd.
- Tovább (Ruszli recept)
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
Igazi magyar ruszli a gardából készül. A küszt inkább marináltnak ajánlom. Megsózod a halakat, majd lisztbe beforgatod, és ropogósra sütöd.
Egy egész nyulat, 3/4 kiló disznócombot, hagymát, sárgarépát, citromhéját, fenyőmagot, egy pár szem egész borst, 1 babérlevelet, sót, 28 deka szalonnát, mind ezt megfelelő lábosba kevés zsírral puhára
50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 3 tojássárgája, 50 dkg paradicsom, 75 dkg cukkíni, 30 dkg zöldfűszeres tejszínkrémsajt, 1 dl tej, 5 dkg fenyőmag vagy napraforgómag, néhány ág friss rozmaring, 1 evőkanál olaj, só, bors, a tepsi kikenéshez margarin.
A lisztet tálba szitáljuk, majd összegyúrjuk a felütött tojással, a puha zsiradékkal, fél teáskanál sóval és 2 evőkanál hideg vízzel. A tésztát letakarva, 1 órára hideg helyre állítjuk.
15 dkg hámozott mandula,
1 liter tej,
10 gerezd fokhagyma,
6 db friss zsemle,
1,5 dl olívaolaj,
10 dkg apró szőlőszem,
5 dkg fenyőmag,
só, bors.
A hámozott mandulát diódarálón durván megdaráljuk, majd beáztatjuk tejbe, s a hűtőbe tesszük 24 órára.
1 sertés sonka,
1 nagy gerezd fokhagyma,
4 fej vöröshagyma,
4 babérlevél,
1 evőkanál koriander,
1 evőkanál fenyőmag,
7 g salétromsó,
35 dkg só.
A kikanyarított, megformázott és tiszta ruhával letörölgetett, még meleg sonkát bedörzsöljük a salétromsóval, a megtisztított fokhagymával, majd alaposan besózzuk.
1 sertés hátsó (esetleg mellső) sonka, 1 evőkanál szegfűbors, 1 evőkanál koriander, 1 evőkanál majoránna, 2 evőkanál fenyőmag, 5 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg salétromsó, 1 evőkanál fekete bors, 50 dkg só.
A sonkát szépen kikanyarítjuk és megformázzuk, majd tiszta ruhával letörölgetjük. Bőrös felével beletesszük a megfelelő nagyságú edénybe, és a páclével nyakon öntjük úgy, hogy az, teljesen ellepje.
A tésztához:
2 bögre liszt,
20 dkg vaj,
só, cukor, víz.
A töltelékhez:
kevés vaj, olaj,
fenyőmag,
2 nagy fej hagyma,
40 dkg darált marha- vagy bárányhús,
bors, fahéj, só.
Tészta: A liszthez adjunk sót, majd cukrot, amitől sütéskor a tészta szép arany színt kap. A lisztet ezután keverjük össze 20 dkg vajjal, és víz hozzáadásával kezdjük gyúrni a tésztát.
másfél csésze csicseriborsó,
fél csésze szezámmag,
fél csésze víz,
fél teáskanál római kömény (vagy konyhakömény),
fél teáskanál só,
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve.
A tetejére:
olaj, fenyőmag, petrezselyemzöld, paprikapor.
A csicseriborsót bő vízben egészen puhára főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután turmixgép poharába töltjük.
200 g friss vagy szárított datolya,
50 g nyers földimogyoró vagy fenyőmag,
egy kis só,
méz vagy vörös bor.
A kimagozott datolyát töltsd meg mogyoróval vagy fenyőmaggal. Sózd meg, majd párold mézben vagy mézes borban. Addig kell főzni, míg a datolya héja leválik. Ez kb. 5-10 perc.
1 kappan (vagy tyúk), 50 dkg szelídgesztenye, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet fekete kenyér (rozskenyér), 2 dl húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fenyőmandula, reszelt gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, só.
A gesztenye héját hegyes késsel bevagdossuk, majd húslevesben megfőzzük. Megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. A fekete kenyeret szétmorzsoljuk, és két evőkanál borba áztatjuk.