Karácsonyi sütemények képekkel

Hóember sütemény recept

files/images/karacsony/sutemenyek/hoember.jpg

A tésztához:
60 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
30 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
2 tojás.
 
Díszítéshez:
1 tojás fehérje,
10 dkg porcukor,
piros medvecukor vagy piros marcipán,
zselés cukor,
zöld savanyúcukor,
apró szemű drazsé vagy mazsola.

A lisztet kiöntjük a gyúródeszkára. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, a porcukrot és alaposan összekeverjük. Ezután beletesszük a margarint, a tojásokat és tésztát gyúrunk.

Mikulás sütemény recept

files/images/karacsony/sutemenyek/mikulassuti.jpg

A tésztához:
60 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
30 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
2 tojás.
 
Díszítéshez:
1 tojás fehérje,
10 dkg porcukor,
piros kristálycukor,
franciadrazsé,
fehér csoki,
mazsola,
fehér mályvacukor.

A lisztet kiöntjük a gyúródeszkára. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, a porcukrot és alaposan összekeverjük. Ezután beletesszük a margarint, a tojásokat és tésztát gyúrunk.

Diós-gyümölcsös koszorú recept

Diós-gyümölcsös koszorú recept

Hozzávalók 1 koszorúhoz:
4 ek. rum, brandy vagy sherry,
115 g cukrozott cseresznye negyedelve,
115 g mazsola vagy szultana (nagy szemű, magtalan szmirnai mazsola),
115 g aszalt barack negyedelve,
115 g aszalt szilva kimagozva és negyedelve,
115 g kimagozott és apróra vágott datolya,
115 g vaj,
115 g barna cukor,
1/2 tk. őrölt fahéj,
1/2 tk. fűszerkeverék,
2 tojás felverve,
50 g darált mandula,
115 g durvára tört dió,
225 g sütőporral kevert liszt,
A tetejére:
2 ek. rum, brandy vagy sherry,
4 ek. baracklekvár,
félbevágott, tisztított mandulák,
3 cukrozott cseresznye félbevágva,
néhány szál angyalgyökér (arkangyalfű).

Stollen recept

Stollen recept

Hozzávalók 1 kalácshoz:
150 ml langyos tej,
40 g/3 ek. kristálycukor,
10g/2 tk. élesztő,
350 g liszt, és még egy kevés az előkészítéshez,
1/4 tk. só,
100 g lágy vaj,
1 tojás felverve,
50 g mazsola,
25 g szultana,
40g kandirozott narancshéj apróra vágva,
25 g apróra vágott mandula,
1 ek. rum,
40 g/3 ek. olvasztott vaj,
kb. 50 g porcukor (a szóráshoz).

Díszes-könnyű gyümölcskenyér recept

Díszes-könnyű gyümölcskenyér recept

Hozzávalók 1 kenyérhez:
115 g ribizli,
115 g szultana (mazsola),
225 g cukrozott cseresznye negyedelve,
50 g apróra vágott vegyes kandírozott gyümölcshéj,
2 ek. rum, brandy vagy sherry,
225 g vaj,
225 g kristálycukor,
1 narancs lereszelt héja,
1 citrom lereszelt héja,
4 tojás,
50 g apróra vágott mandula,
50 g őrölt mandula,
225 g liszt,
A tetejére 50 g egész mandula (héjtalan).

Fűszeres karácsonyi kuglóf recept

Fűszeres karácsonyi kuglóf recept

Hozzávalók 1 kuglófhoz:
225 g vaj és még egy kevés a sütéshez,
1 ek. friss zsemlemorzsa,
225 g kristálycukor,
50 ml víz,
3 tojás, sárgája és fehérje elválasztva,
225 g élesztővel kevert liszt,
l,5 tk. fűszerkeverék,
2 ek. angyalgyökér, apróra vágva (v. lestyán),
2 ek. vegyes gyümölcshéj,
50 g cukrozott cseresznye apróra vágva,
50 g tört dió,
porcukor a díszítéshez.

Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta recept

Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta recept

Hozzávalók:
225 g szultana (nagy szemű mazsola),
225 g ribizli,
225 g mazsola,
115 g magozott aszalt szilva apróra vágva,
50 g felezett cukrozott cseresznye,
50 g vegyes gyümölcshéj apróra vágva,
3 ek. brandy vagy sherry,
225 g liszt,
csipetnyi só,
1/2 tk. őrölt fahéj,
1/2 tk. őrölt szerecsendió,
1 ek. kakaópor,
225 g vaj,
225 g barna cukor,
4 nagyobb tojás,
1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja,
50g őrölt mandula,
50 g mandula apróra vágva,
A díszítéshez:
60 ml/4 ek. baracklekvár,
450 g mandulakrém,
450 g cukorfondant,
225 g Royal-máz.