Ostorkalács recept

Ostorkalács recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/20 szelethez:
A tésztához:
400 g finomliszt,
25 g élesztő,
60 g cukor,
1,5 dl tej,
60 g vaj/margarin,
1 csipet só,
2 tojás,
A töltelékhez:
50 g puha mazsola,
50 g marcipánmassza,
50 g hámozott mandula,
50 g sűrű barack- vagy szilvalekvár,
Továbbá:
1 ek.cukor,
1 ek. víz.

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot és a meglangyosított tej felét, a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, és 15 percig kelni hagyjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
A maradék tejben elkeverjük a maradék cukrot, a sót, a tojásokat és a langyos vajat/margarint. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, alaposan kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A marcipánt hasábokra, majd apró kockákra vágjuk (A-B). A mandulát finomra aprózzuk, és a mazsolával együtt a lekvárba keverjük (C).
Sütőpapírból egy akkora lapot vágunk ki, mint amekkora a sütőtepsink. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és a sütőpapíron téglalap alakúra kinyújtjuk, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe. Hosszanti irányban 3 egyenlő részre osztva bejelöljük, és a két szélső harmadot-szárnyat kissé rézsútosan, kb. 2 cm szélességű csíkokra bevágjuk (D). A tészta közepére halmozzuk a tölteléket, egyenletesen elosztjuk rajta a marcipánt, és jobbról-balról l-l tésztacsíkot fonatszerűen egymásra hajtogatunk (E-F).
Konyharuhával letakarjuk, és további 20 percig kelni hagyjuk, majd 200°C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A cukrot és a vizet felforraljuk, 35 percnyi sülés után kivesszük a kalácsot a sütőből, megkenjük a sziruppal, és további 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, szép vékonyan szeleteljük.

MARCIPÁNMASSZA KÉSZÍTÉSE: Házilag is készíthetünk marcipánt, nagyon egyszerű, csak az a fontos, hogy frissen hámozott, friss mandulát használjunk hozzá. 1,25 dl vizet felforralunk 250 g kristálycukorral, és addig főzzük, amíg a belemártott kanálra tapadt szirup szálat nem húz. Belekeverünk 350 g finomra darált mandulát, és szelíd tűzön addig forrósítjuk-szikkasztjuk, amíg jól formázható massza nem válik belőle. Hagyjuk egészen kihűlni, belegyúrunk fél fiola mandulaaromát, és porcukorral behintett munkalapon tetszés szerint formázzuk.

Elkészítési idő: 2 és 1/4 óra