Bürgermeister recept

Bürgermeister recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/16 szelethez:
A tésztához:
30 g élesztő,
30 g cukor,
3 dl tej,
300 g finomliszt,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
2 tojás,
30 g vaj/margarin,
A töltelékhez:
100 g puha mazsola,
150 g darált mák,
40 + 40 + 40 g porcukor,
10+ 10 g vaníliás cukor,
4+4 ek. tej,
150 g darált dió,
1 citrom reszelt héja,
150 g félzsíros tehéntúró,
1 kk. vaníliaízű pudingpor,
20 g vaj/margarin,
2 tojássárgája,
Továbbá:
vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája a kenéshez.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (A).
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. 3 külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük 40 g porcukorral, 10 g vaníliás cukorral és 4 ek. tejjel. A darált diót összekeverjük 40 g porcukorral, 10 g vaníliás cukorral, 4 ek. tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük (B), hozzáadunk 40 g porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat,
a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk (C). Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (D), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.
Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 1 űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük (E), belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával (F), és forró sütőben 55-60 percig sütjük. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.

Elkészítési idő: 3 óra