Karácsonyi korona recept

Karácsonyi korona recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
50 g élesztő,
130 g cukor,
3 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tojás,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
100 g vaj/margarin,
100 g mazsola,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája a kenéshez,
1 ek. morzsacukor.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk (A), hólyagosra kidolgozzuk, tetejét kereszt alakban bevágjuk hogy gyorsabban keljen, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (B).
Közben a mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, beledagasztjuk a mazsolát, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat (C). 3 cipóra osztjuk (D), a cipókból 65-70 cm-es rudakat sodrunk, és megfonjuk (E).
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. Egy 10 cm magas, 15-18 cm átmérőjű, kerek tortaforma külső oldalát vastagon megkenjük vajjal/margarinnal, peremével lefelé fordítva a sütőlapra helyezzük. Köré fektetjük a tésztafonatot (F), két végét összenyomkodjuk, letakarjuk, ismét a kétszeresére kelesztjük.
Megkenjük a tészta tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a morzsacukorral, és forró sütőben (200°C) 45-50 percig sütjük. A sütőlapon hagyjuk langyosra hűlni. Kiemeljük a formát a közepéből, és rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni.
A tésztakoronát csipkés tortapapírral borított, kerek tálra-tálcára tesszük. 4 pici likőröspohárba (alufólia, vagy a virágkötészetben használatos „oázis" segítségével) jó szorosan beleillesztünk 4 gyertyát, a korona belső peremének tövébe állítjuk őket, és szalaggal, fenyőággal, tobozzal stb. díszítjük.

Elkészítési idő: 2 és 1/4 óra

The Mountain - 3D pólók