Diós-mákos ikerkalács recept

Diós-mákos ikerkalács recept

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz/12 szelethez:
A tésztához:
25 g élesztő,
50 g cukor,
2 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
2 tojás,
120 g vaj/margarin,
1 tojássárgája a kenéshez,
diónyi vaj/margarin a formához,
A töltelékhez:
50 g puha mazsola,
30 g cukrozott narancshéj,
1+1 dl tej,
80 + 80 g cukor,
10+10 g vaníliás cukor,
1 + 1 kk. vaj/margarin,
80 g darált dió,
80 g darált mák,
1 + 1 ek. zsemlemorzsa,
1/2 kk. őrölt fahéj,
1 ek. rum,
1 citrom reszelt héja,
1/4 kk. őrölt szegfűszeg,
1 ek. citromlé,
1 ek. sárgabaracklekvár.

Elkészítés:


Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez forró vízzel leöblítjük és szárazra törölgetjük a mazsolát. A cukrozott narancshéjat finomra vágjuk.
A diótöltelékhez felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a diót 1 ek. zsemlemorzsával és a fahéjjal, a tejbe szórjuk (A), 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat és a rumot, hagyjuk kihűlni.
A máktöltelékhez felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a mákot 1 ek. zsemlemorzsával, a reszelt citromhéjjal és a szegfűszeggel, a tejbe szórjuk, 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a citromlét és a baracklekvárt, hagyjuk kihűlni. Vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 20x30 cm-es vagy ennél keskenyebb magas peremű tepsit. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk (B), a felezővonalnál bejelöljük. Az egyik felét megkenjük a mákkrémmel (C), a másikat a diókrémmel (D), tetejüket megszórjuk a mazsolával. Kívülről a közepe felé haladva szorosan feltekerjük a tésztát (E), a két tekercs találkozásánál kissé össze is nyomkodjuk (F).
A tepsibe fektetjük az „ikreket", találkozási felületüket megkenjük tojássárgájával, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
Megkenjük az „egybekelt" tekercsek tetejét tojássárgájával, és 200°C-ra elő-melegített sütőben 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve 30 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni, nem túl vékonyan szeleteljük.

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra

Kiemelt partnerünk