Nyitott diós fonat recept

Nyitott diós fonat recept

Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
A tésztához:
50 g élesztő,
50 g porcukor,
2 dl tej,
500 g finomliszt,
4 tojássárgája,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 citrom reszelt héja,
120 g vaj/margarin,
A töltelékhez:
50 g mazsola,
1/2 dl rum,
50 g cukrozott narancshéj
1 dl tej,
80 g kristálycukor,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
30 g vaj/margarin,
150 g darált dió,
2 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
A mázhoz:
2 ek. citromlé,
4 ek. porcukor.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.
Közben a maradék tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a reszelt citromhéjjal és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).
A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meghintjük a rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal/margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük-szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon téglalap formára kinyújtjuk (A), megkenjük a töltelékkel (B), feltekerjük (C) és a tepsibe fektetjük. Hosszanti irányban, pontosan a közepén kettévágjuk (D), és a két fél tekercset óvatosan úgy fonjuk-tekerjük, hogy mindig a vágott felük legyen felül (E). Letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük, és előmelegített, forró (200°C) sütőben, 35-40 percig sütjük.
Közben a mázhoz a citromlét és a porcukrot sűrű péppé keverjük. Kivesszük a sütőből a diós tekercset és azonnal, forrón megkenjük a mázzal (F), hagyjuk teljesen kihűlni.

Változat:
Készíthetünk belőle 2 kisebb kalácsot is, az egyiket a fele mennyiségű dióval, a másikat mákkal vagy mogyoróval töltjük meg.

Elkészítési idő: 3 óra

Kiemelt partnerünk