Csirke kucsmagombával recept

Csirke kucsmagombával recept

Hozzávalók 4 személyre:
40 g szárított kucsmagomba,
250 ml csirkehúslé,
50 g/ 4 ek. vaj,
5-6 szem mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve,
100 g csiperke- v. sampinyongomba szeletelve,
1/4 tk. szárított kakukkfű,
175 ml sűrűbb tejszín,
175 ml brandy,
4 db csirkemell kicsontozva, bőre nélkül, darabja kb. 200 g legyen,
1 ek. növényi olaj,
175 ml pezsgő vagy száraz fehérbor,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A kucsmagombát tegyük egy szűrőbe, és hideg víz alatt alaposan mossuk meg, hogy minden homok eltűnjön róla. Tegyük egy nagy, vastag falú serpenyőbe a húslével együtt, és közepes lángon forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről, és egy órát hagyjuk állni. Vegyük ki a főzőléből, ez utóbbit egy finom szűrőn szűrjük át, majd tegyük félre a szószhoz. Néhány fej gombát is rakjunk félre, a többit szeleteljük fel. A vaj felét olvasszuk fel egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és két percig süssük üvegesre, tegyük bele a kucsmagombát és a felszeletelt csiperkegombát, majd gyakori kevergetés mellett 2-3 percig süssük. Alaposan sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, 100 ml tejszínt és a brandyt. Kisebb lángon pároljuk 10-12 percig, amíg a folyadék elpárolog, néha keverjük meg. Vegyük ki a gombás keveréket a serpenyőből, és tegyük félre. Csontozzuk ki a csirkemellet, a most fel nem használt részeket szorosan tekerjük bele egy tiszta fóliába, és további használatig fagyasszuk le. A csirkemellekbe vágjunk egy nyílást, de vigyázzunk, ne vágjuk át teljesen a húst. Egy kiskanállal töltsük meg ezeket a „zsebeket" a gombás keverék negyedével, aztán zárjuk össze, ha kell, rögzítsük hústűvel vagy saslikpálcikával. A maradék vajat és az olajat közepes lángon olvasszuk fel egy serpenyőben, és a csirkemellet 6-8 percig pirítsuk mindkét oldalán. Tegyük át őket egy tálra, a pezsgőt öntsük bele a serpenyőbe, és forraljuk addig, amíg a fele el nem párolog. A leszűrt gombás főzőlét is tegyük mellé, és a felét párologtassuk el ennek is. A maradék tejszínt is tegyük bele, és két-három percig közepes lángon forraljuk, ekkor a szósz besűrűsödik, és ráragad a kanálra. Fűszerezzük, majd tegyük a csirkemellet is a serpenyőbe, és 3-5 percig pároljuk közepes-alacsony lángon. Ha megszúrjuk, a húsból tiszta lének kell kifolynia.

Kiemelt partnerünk