Libasült karamellizált almával recept

Libasült karamellizált almával recept

Hozzávalók 8 személyre:
4,5-5,5 kg liba, aprólékkal együtt,
só, frissen őrölt fekete bors.

Az almás-diós töltelékhez:
225 g aszalt szilva,
150 ml vörösbor,
675 g főzésre alkalmas alma, meghámozva és kockákra vágva,
1 nagyobb fej hagyma, apróra vágva,
4 zellerszár, felszeletelve,
1 ek. szárított fűszerkeverék,
egy narancs héja, lereszelve,
néhány szelet libamáj,
450 g kolbásztöltelék
115 g felszeletelt hikoridió (közönséges dió is jó),
2 tojás.

A sült karamellizált almához:
50 g vaj,
4 ek. ribizlizselé,
2 ek. vörösborecet,
8 kisebb, édes alma meghámozva, és kimagozva.

A mártáshoz:
2 ek. liszt,
600 ml húslé aprólékból,
egy narancs leve.

Elkészítés:

Előző nap áztassuk a szilvát vörösborba, majd miután kellően pácolódott, vegyük ki a léből, magozzuk ki, és vágjuk fel négy darabra. A vörösbort tegyük félre. A következő napon a szilvát keverjük össze a töltelékhez valókkal, és bőségesen fűszerezzük. A vörösbor felét öntsük hozzá. A sütőt melegítsük elő 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). A liba nyakánál tömjük a bőre alá a tölteléket, majd egy kisebb nyárssal rögzítsük. Az állat testéből távolítsunk el minden zsírt, és töltsük meg a maradék töltelékkel. A két lábát kötözzük össze, hogy ne mozdulhassanak el. Mérjük meg a megtömött liba súlyát: 450 grammnak 15 perc sütés kell. Tegyük a sütőbe egy tepsiben, amelyet előtte sóval bedörzsöltünk. A bőrét szurkáljuk meg, hogy a fölösleges zsír kifolyhasson. Harminc percig süssük, aztán vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra (4-es fokozat), és addig süssük, amennyi időt a súlya alapján kiszámoltunk. A főzés közben megjelenő zsírt tegyük egy edénybe. A liba akkor kész, ha a combja legvastagabb részén megszúrva tiszta lé folyik ki belőle. A mellére öntsünk egy kevés hideg vizet, hogy a bőre ropogós legyen. Közben elkészíthetjük az almákat. A vajat, a ribizlizselét és az ecetet olvasszuk fel egy kisebb tűzálló edényben. Tegyük bele az almákat, alaposan forgassuk meg a lében, és 15-20 percre tegyük a sütőbe. Félidőben fordítsuk meg a lében az almákat. Ne fedjük le, különben összeesnek. Közben elkészíthetjük az almákat. A vajat, a ribizlizselét és az ecetet olvasszuk fel egy kisebb tűzálló edényben. Tegyük bele az almákat, alaposan forgassuk meg a lében, és 15-20 percre tegyük a sütőbe. Félidőben fordítsuk meg a lében az almákat. Ne fedjük le, különben összeesnek.

Kiemelt partnerünk