Sült pulyka recept

Sült pulyka recept

Hozzávalók 8 személyre:
4,5 kg pulyka, aprólékkal együtt,
1 nagyfej hagyma, meghámozva,
6 db egész fokhagymával megtűzdelve,
50 g vaj felolvasztva,
10 chipolata kolbász (ejtsd: csipoláta, spanyol eredetű kolbászkák),
só, frissen őrölt fekete bors.

A töltelékhez:
225 g húsos baconszalonna, felszeletelve,
1 nagyfej hagyma, apróra vágva,
450 g sertéshúsból való kolbásztöltelék,
25 g zabpehely,
2 ek. friss petrezselyem, apróra vágva,
2 tk. szárított fűszerkeverék,
1 nagyobb tojás, felverve,
115 g szárított sárgabarack, feldarabolva.

A mártáshoz:
25 g/2 ek. liszt,
450 ml húslé aprólékból.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat)- A töltelékhez először süssük át a baconszalonnát és a hagymát, amíg a szalonna ropogós nem lesz. A hagyma ne barnuljon meg, erre vigyázzunk. Egy nagy keverőtálba tegyük át őket, és a többi hozzávalóval keverjük el. Bőségesen sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, koriandermagok, szegfűbors keverékével). Csak a pulyka nyakát tömjük meg, és a bőrét egy kisebb nyárssal vagy hústűvel rögzítsük. Ügyeljünk arra, hogy ne tömjük túl, mert sütéskor felszakadhat és kifolyhat. A maradék tölteléket tegyük félre. A fokhagymával beirdalt hagymát tegyük a pulyka testébe, és hogy ne essen ki, kössük össze a lábait. Mérjük meg az állatot, ebből kiszámíthatjuk a sütési időt: minden 450 grammnak 15 percre van szüksége, valamint még egyszer 15 perc kell a végén. Ezután tegyük a pulykát egy nagy tepsibe vagy sütő tálba. Vajjal dörzsöljük be a testét, és bőségesen sózzuk, borsozzuk. Fóliával takarjuk be, de ne túl szorosan, és 30 percig süssük. A levével időnként locsoljuk meg. Ezután vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra (4-es fokozat), és süssük a kiszámított ideig. Félóránként locsoljuk meg a saját levével. Nedves kézzel formáljunk kisebb labdákat a megmaradt töltelékből, és tegyük kizsírozott tűzálló tálba. Kb. húsz percig süssük aranybarnára és ropogósra. Negyedórával az egész sütés befejezése előtt a kolbászt tegyük egy tűzálló tálba, és süssük meg. Az utolsó órában vegyük le a fóliát a pulykáról, és locsolgassuk a levével. Akkor sült meg teljesen, ha a combja legvastagabb részéből tiszta lé folyik ki, ha megszúrjuk. A pulykát tegyük át a tálalásnál használt edénybe, fedjük le alufóliával, és felszeletelés előtt hagyjuk állni negyedórát. A mártáshoz először szedjünk ki minden zsírt a tepsiből, csak a húslé maradjon benne. Adjuk hozzá a lisztet, és 2 percig főzzük. Ezután fokozatosan adjuk hozzá az aprólékból készült lét, és forraljuk fel. Fűszerezzük, és öntsük át egy mártásos tálba. Tálaláskor a pulyka köré helyezzük a chipolata kolbászt, a szalonnatekercseket és a töltelékes labdácskákat.

Kiemelt partnerünk