Sült sonka Cumberland-mártással recept

Sült sonka Cumberland-mártással recept

Hozzávalók 8-10 személyre:
2,25 kg füstölt vagy füstöletlen sonka,
1 hagyma,
1 répa,
1 zellerszár,
egy csokor fűszer,
6 szem bors.

A bevonathoz:
szegfűszeg egészben,
50 g világosbarna cukor vagy nagyobb szemű kristálycukor,
2 ek. nádcukorszirup (esetleg méz),
1 tk. mustármag.

A Cumberland-mártáshoz:
1 narancs leve és lereszelt héja,
2 ek. citromlé,
120 ml vörösbor,
4 ek. ribiszkezselé.

Elkészítés:

A húst egy éjszakára áztassuk be egy tálban annyi hideg vízbe, amennyi éppen ellepi. Másnap öntsük le róla a vizet, tegyük egy nagy tálba, és az előzőnél több hideg vízzel öntsük fel. Lassan forraljuk fel, ha a tetején hab jelenik meg, szedegessük le. A zöldségeket és a fűszereket is tegyük hozzá, fedjük le az edényt, és kis lángon 2 órán keresztül főzzük. A húst fél óráig hagyjuk ebben a folyadékban kihűlni, majd vegyük ki, és a bőrét kés segítségével szedjük le (ha nagyon forró, használjunk konyhai kesztyűt). A zsíros részeket csillag alakúra vágjuk be, a közepükbe helyezzünk el egy-egy szegfűszegdarabot. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A cukrot, a szirupot és a porrá tört mustármagokat tegyük egy kisebb lábasba, és kis lángon melegítsük össze. A sonkát tegyük egy tepsibe, és kanalazzuk rá a bevonatot. Kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. Ha szükséges, tegyük rácsra, hogy még szebb színe legyen. Felszeletelés előtt meleg helyen tartsuk negyedórán keresztül. A szószhoz a narancs és a citrom levét tegyük egy serpenyőbe, öntsük mellé a bort és a ribiszkezselét, majd melegítsük meg, hogy a zselé elolvadjon. A narancshéjra öntsünk forró vizet, csöpögtessük le, öntsük a szószhoz. Két percig főzzük, utána tálalhatjuk.

Kiemelt partnerünk