Vadgombás polenta recept

Recept elkészítése:

Vadgombás polenta recept

Hozzávalók 4 személyre:
450 g kisebb szem újburgonya,
1,3 l világos zöldségleves,
175 g zsenge répa, megtisztítva és meghámozva,
175 g zöldborsó,
50 g/4 ek. sózatlan vaj,
75 g császárgomba vagy gerebengomba, tisztítva és szeletelve,
5 fej rókagomba, felszeletelve,
250 g finom szemű polenta vagy kukoricaliszt,
2 mogyoróhagyma vagy egy kisebb fej hagyma, felszeletelve,
közepes nagyságú karfiol,
115 g sárga gévagomba tisztítva és szeletelve,
150 ml tejszín,
3 tojássárgája,
2 tk. citromlé,
só, Cayenne-bors.

Elkészítés:

Egy gerincformát kenjünk be olajjal, béleljük ki zsírpapírral, majd tegyük félre. A burgonyát 20 percig főzzük enyhén sós vízben. A zöldséglevest is forraljuk fel, tegyük bele a répát és a cukorborsót, majd 3-4 percig forraljuk. Szedjük ki
zöldséget, és tegyük félre, de ne hagyjuk kihűlni. A 25 g vajat és a gombákat adjuk a zöldségléhez, és együtt forraljuk öt percig. A polentát egyenletesen adagoljuk egy serpenyőbe, és két-három percig kevergessük, míg meg nem szilárdul. Öntsük bele az előkészített gerincformába, fedjük le, és hagyjuk állni, amíg megdermed. A szósz elkészítéséhez olvasszuk fel a maradék vajat, tegyük hozzá a mogyoróhagymát vagy hagymát, és süssük át, majd adjuk hozzá a feldarabolt karfiolt és a gombát, és főzzük 2-3 percig. Keverjük bele a tejszínt, a főtt zöldséget, és forraljuk fel, hogy minden nedvesség elpárologjon belőle. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tojássárgákat, és kis lángon melegítve várjunk, amíg a szósz besűrűsödik. Forralni nem szabad! Tegyük hozzá még a citromlét is, és ízesítsük sóval, Cayenne-borssal. Tálaláskor a polentát borítsuk ki egy gyúródeszkára, szeleteljük fel nedves késsel, és négy előmelegített tányérra helyezzük. A gombát és a zöldséges szószt merjük rá. A polentát akár előre is elkészíthetjük, és a fagyasztóban tárolhatjuk felhasználásig.

Receptek kategória: