Korianderes répaleves recept

Korianderes répaleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
450 g répa, lehetőleg fiatal és zsenge,
1 ek. napraforgóolaj,
40 g/3 ek. vaj,
1 fej hagyma, felkockázva,
1 zellerszál, és a tálaláshoz 2-3 zellerlevél (világosabb),
2 kisebb szem burgonya, felkockázva,
1 liter húsleves, csirkéből,
2-3 tk. őrölt koriander,
1 ek. aprított, friss koriander,
200 ml tej só,
frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk fel kisebb darabokra. Az olajat és 25 g/2 ek. vajat melegítsük fel egy nagy, tűzálló tálban vagy vastag aljú serpenyőben, és gyenge lángon 3-4 percig pirítsuk benne üvegesre a hagymát. A zellerszárat szeleteljük fel, és a burgonyával együtt adjuk a hagymához, főzzük néhány percig együtt, majd tegyük bele a sárgarépát is. Gyenge lángon 3-4 percig kevergetve főzzük, aztán fedjük le. Vegyük még lejjebb a lángot, és 10 percig így melegítsük. Időnként rázogassuk meg az edényt vagy serpenyőt, hogy a zöldségek ne ragadjanak le. Adjuk hozzá a húslevest, forraljuk fel, és félig lefedve 8-10 percig pároljuk, amíg a répa és a burgonya megpuhul. Vegyünk ki 6-8 zellerlevelet, és a díszítéshez tegyük félre. A 2-3 zellerlevelet aprítsuk fel. A maradék vajat olvasszuk fel egy kisebb serpenyőben, és az őrölt koriandert pirítsuk kb. egy percig (közben folyamatosan kevergessük). lángot vegyük kisebbre, adjuk hozzá a finomra vágott zellert és a friss koriandert, majd gyenge lángon egy percig süssük át és tegyük félre. Turmixgéppel pürésítsük a levest, és öntsük át egy tiszta serpenyőbe. Keverjük hozzá a tejet, a korianderes keveréket és a fűszereket. Lassan melegítsük fel, és ha kell, ízesítsük tovább. Tálaláskor a korábban félretett zellerrel díszítsük.

Hasznos tipp:
Ha még pikánsabb ízt szeretnénk, tálalás előtt adjunk hozzá egy kevés citromlevet.