Karácsonyi-saláta recept

Recept elkészítése:

Karácsonyi-saláta recept

Hozzávalók 8 személyre:
piros és zöld salátalevelek, összekeverve,
2 szem édes, rózsaszín grépfrút,
1 nagy vagy 2 kisebb avokádó meghámozva, kockákra szelve.

Az öntethez:
6 ek. világos olívaolaj,
2 ek. vörösborecet,
1 gerezd fokhagyma, összezúzva,
1 tk. dijoni mustár,
só, frissen őrölt fekete bors.

A karamellizált narancshéjhoz:
4 szem narancs,
50 g porcukor,
4 ek. hideg víz.

Elkészítés:

A karamellizált narancs elkészítéséhez használjunk egy zöldséghámozót, amellyel vékony csíkokban le tudjuk szedni a gyümölcsök héját. A fehér részt távolítsuk el a héjról, amelyet utána apróra vágjunk fel. A cukrot és a vizet tegyük egy kisebb lábosba, és melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Tegyük hozzá a narancshéjat, és magasabb fokon öt percig forraljuk, hogy a héj megpuhuljon. Villával szedjük ki a héjdarabokat, és egy fémrácson szárítsuk ki. (Ezt egy nappal korábban is megcsinálhatjuk.) A szirupot tegyük félre az öntethez. Mossuk meg a salátát, szárítsuk meg, és tépkedjük apró darabokra. Egy nedves konyharuhában tegyük a hűtőszekrénybe. A narancsokat és a grépfrútokat szeleteljük fel, a belső fehér héjukat távolítsuk el. Tegyük az öntet hozzávalóit egy csavaros fedelű üvegbe, és jól rázzuk össze, hogy megfelelően elkeveredjenek. A narancsszirupot is adjuk hozzá, és ízesítsük tetszés szerint. A salátát és az avokádót tegyük tányérokra, merjük rá az öntetet, és locsoljuk meg a karamellizált héjjal.

Receptek kategória: