Rokfortos uborkás hab recept

Rokfortos uborkás hab recept

Hozzávalók 6 személyre:
18 cm hosszú uborka,
2 tk. zselatinpor,
5 ek. hideg víz,
100 g rokfort sajt,
200 g puha sajt, zsíros, félzsíros vagy zsírszegény változatban,
3 ek. créme fratche vagy tejföl,
Cayenne- vagy fehér bors,
mag nélküli piros vagy fehér szőlő,
friss mentalevél a díszítéshez.

Elkészítés:

/Éles konyhai késsel vágjuk fel az uborkát hosszában csíkokra. Távolítsuk el a magját, és a csíkokat 2,5 cm-es darabokra szeleteljük fel. Igyekezzünk finoman, óvatosan aprítani. A zselatint öntsük a hideg vízre egy kisebb tűzálló tálban. Két percig hagyjuk állni, hogy a zselatin megpuhuljon, aztán a tálat helyezzük egy forró vízzel teli, lapos edénybe. Melegítsük addig, amíg a zselatin szét nem oszlik, közben néha keverjük meg. Egy keverőtálban simára keverjük össze a kétféle sajtot és a créme fraíche-t. Tegyük hozzá a zselatint is, és alaposan mixeljük össze. Ezután a felszeletelt uborkát is adjuk hozzá, de vigyázzunk, hogy az uborka ne pépesedjen el. Cayenne-vagy fehér borssal ízesítsük. Egy másfél liter űrtartalmú edényt öblítsünk ki vízzel, hogy a végén, amikor a habot kiontjuk, ne ragadjon le. Óvatosan kanalazzuk bele a keveréket, és finoman lapogassuk le a tetejét, hogy ne maradjon a közepében levegő. Négy-hat órára, de akár egy éjszakára hűtsük be, hogy jól megszilárduljon. Amikor ki akarjuk venni a habot, egy késsel válasszuk le az edény faláról, és 10-15 másodpercre állítsuk forró vízbe. Egy másik edénnyel borítsuk le, fordítsuk meg, és kicsit rázogassuk, hogy a hab kijöjjön. Szőlővel és mentalevéllel lehet ízesíteni.

Tipp:
A hab finom íze és tetszetős külseje biztosítja, hogy egy hidegtálas partin is nagy tetszést arathatunk vele.