Gombakrémleves recept

Gombakrémleves recept

Hozzávalók 4 személyre:
275g zsenge gomba,
1 ek. napraforgóolaj,
40 g/3 ek. vaj,
1 kisebb, felkockázott hagyma,
1 ek. liszt,
450 ml zöldségleves,
450 ml tej,
egy csipet szárított bazsalikom,
2-3 ek. tejszín (elhagyható),
friss bazsalikomlevél a díszítéshez,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A gombák szárát vágjuk le, a gombafejekkel együtt vágjuk apróra, de tegyük őket külön tálba. Egy vastag falú serpenyőben melegítsük meg a napraforgóolajat és a vaj felét, tegyük bele a hagymát, a gombaszárakat és a gombafejek felét vagy háromnegyedét. Egy-két percig süssük őket, közben gyakran kevergessük. Fedjük le, és kis lángon 6-7 percig pároljuk, közben időn¬ként keverjük meg. Adjuk hozzá a lisztet, és kb. egy percig még főzzük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a zöldséglét és a tejet, amíg sima, krémes szószt nem kapunk. Ezután tegyük bele a bazsalikomot, ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel, és félig lefedve még negyedóráig pároljuk. Tegyük félre, amíg egy kicsit lehűl, aztán turmixgéppel keverjük teljesen simára. A maradék vajat olvasszuk fel egy külön serpenyőben, és a megmaradt gombát süssük meg benne, csak néhány percig, amíg kellően megpuhul. Öntsük át a levest egy nagy, tiszta serpenyőbe vagy lábosba, és keverjük bele a szeletelt gombát. Melegítsük fel (de ne forrpontig), sózzuk, borsozzuk. Ha akarjuk, tejszínnel is ízesíthetjük. Négy, előre felmelegített tálba merjük át a levest, és azonnal tálaljuk. Díszítésnek a friss bazsalikomleveleket használjuk.

Kiemelt partnerünk