Sütőtökleves recept

Sütőtökleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 ek. napraforgóolaj,
25 g/4 ek. vaj,
1 nagyfej hagyma, felkockázva,
675 g sütőtök, nagyobb darabokra szelve,
450 g burgonya, szeletelve,
600 ml zöldségleves,
csipetnyi szerecsendió,
1 tk. friss, aprított tárkony,
600 ml tej,
1-2 tk. citromlé,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Hevítsük fel a napraforgóolajat és a vajat egy serpenyőben és néhány percig, gyakori kevergetés mellett, süssük át a hagymát, hogy megpuhuljon. Tegyük át a hagymát egy serpenyőbe, és adjuk hozzá a sütőtököt és a burgonyát. Jól keverjük össze, fedjük le, és alacsony lángon kb. 10 percig pároljuk, hogy a zöldségek kicsit megpuhuljanak. Néha kevergessük meg, különben leragadhatnak. Keverjük hozzá a zöldséglét, a szerecsendiót és a tárkonyt a fűszerekkel együtt. Forraljuk fel, és tíz percig pároljuk, hogy a zöldségek most már végleg megpuhuljanak. Kis időre tegyük félre, hogy hűljön, aztán turmixgéppel dolgozzuk át, hogy sima, krémes állagú legyen. Öntsük egy tiszta lábosba, és adjuk hozzá a tejet. Melegítsük át, és a citromlével, valamint, ha szükséges, további fűszerekkel ízesítsünk utána. Még forrón tálaljuk. Pirított kenyérkockákkal (barna kenyérből) gazdagíthatjuk.

Hasznos tipp:
A téli hónapok során minden áruházban beszerezhetjük a sütőtököt. Más, talán szokatlan zöldség (pl. tök) is használható ennél a receptnél.

Kiemelt partnerünk