Kecskesajtos felfújt recept

Kecskesajtos felfújt recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
25 g/2 ek. vaj,
25 g/2 ek. liszt,
175 ml tej,
1 babérlevél,
frissen őrölt szerecsendió,
őrölt parmezán sajt,
40 g fűszeres-fokhagymás puha sajt,
150 g kecskesajt, kockákra vágva,
6 tojásfehérje, szobahőmérsékleten,
1/4 tk. tartármártás,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk aranyszínűre. A tej felét adjuk hozzá, keverjük el simára, majd a maradék tejet is öntsük bele, és tegyük hozzá a babérlevelet. Egy csipet sóval, sok borssal és szerecsendióval ízesítsük. Vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, és időnként megkeverve még öt percig pároljuk. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozatra). Egy másfél liter űrtartalmú csészét vajazzunk ki, és szórjuk meg parmezán sajttal. Vegyük le a szószt a tűzről, és dobjuk ki belőle a babérlevelet. A kétféle sajtot adjuk hozzá, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Egy tiszta, zsiradékmentes edényben óvatosan verjük fel a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a tartármártást, és nagyobb sebességen tovább verjük, amíg a hab teljesen megszilárdul. Egy kanálnyi felvert tojáshabot keverjünk bele a sajtos szószba, ettől kicsit lazább állagú lesz, aztán a szószt öntsük rá a tojáshabra. Fémkanállal óvatosan keverjük el. A keveréket öntsük át a kivajazott tálba, és 25-30 percig süssük. Amikor felfúvódik és aranybarna lesz, vegyük ki és azonnal tálaljuk.

Kiemelt partnerünk