Füstöltlazac-saláta recept

Recept elkészítése:

Füstöltlazac-saláta recept

Hozzávalók 8 személyre:
4 vékony szelet fehér kenyér,
olaj a sütéshez,
őrölt paprika,
vegyes salátalevél,
25 g parmezán sajt,
225 g füstölt lazac, vékony szeletekre vágva,
1 citrom, szeletekre vágva.

Az ecetes öntethez:
6 ek. olívaolaj,
2 ek. vörösborecet,
1 gerezd fokhagyma, összezúzva,
1 tk. dijoni mustár,
1 tk. folyékony méz,
1 ek. petrezselyem,
1/2 tk. friss kakukkfű,
2 tk. felszeletelt kapribogyó,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Először készítsük el a salátaöntetet! A hozzávalókat tegyük egy csavaros fedelű üvegbe, és jól rázzuk össze. Tetszés érint ízesítsük. Egy kisebb, csillag alakú formával vágjunk ki darabokat a kenyérből. Egy nem túl mély serpenyőben forrósítsuk fel az olajat (2,5 cm mély legyen), amíg már füstöl. Egy kenyérdarabkával letesztelhetjük: ha beletesszük, sisteregnie kell, és fél perc alatt barnára sülnie. A csillagocskákat süssük ki aranybarnára, majd egy konyhai papírtörülközővel szárítsuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, és hagyjuk kihűlni. Mossuk meg a salátát, szárítsuk meg a leveleit, és tépkedjük apró darabokra. Tálalásig tiszta, nedves konyharuhába csavarva tartsuk a hűtőben. Szeleteljük fel a parmezán sajtot nagyon vékonyan, ha kell, használjunk zöldségszeletelőt. A szeleteket tegyük egy tálba, és fedjük le. A lazacot vágjuk fel egy centi széles csíkokra, ne legyenek hosszabbak öt centiméternél. A salátát rendezzük el a tányérokon, és tegyük rá a lazaccsíkokat. Újból rázzuk fel a salátaöntetet, és kanalazzuk rá a salátára. Szórjuk meg a kenyérdarabkákkal, és egy citromszeletet is helyezzünk mellé díszítésként.

Receptek kategória: