Medvehagymás receptek

Medvehagymás kemencés lángos

files/images/medvehagymas-receptek/06.jpg

A tésztához: 40 dkg liszt, ½ ek. só, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 tk. cukor, langyos víz amennyit a liszt felvesz (kb. 2 dl). Feltét: Fél pohár tejföl (nagy), 1 közepes fej hagyma, 10 dkg bacon vagy bármilyen húsos szalonna, 1 csokor medvehagyma, 15 dkg sajt.

4

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt beledaraboljuk, felfuttatjuk. Egy tálba kimérjük a lisztet, sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet.

Medvehagymás lasagne

files/images/medvehagymas-receptek/04.jpg

1 nagy csomag medvehagyma,
40-50 dkg tehéntúró,
6-7 lap lasagne (száraztészta),
2 dl tejföl,
kevés olaj.

2

A medvehagymát megmosom, 8-10 kisebb, szép levél kivételével felcsíkozom (különben nehéz lesz turmixolni) és annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt, alacsony lángon, fedő alatt megpárolom. Kicsit hűlni hagyom, de nem csöpögtetem le a nedvességét, hozzáadom a túrót és botmixerrel áttöröm, krémmé dolgozom, sózom. Kicsit nedvesnek kell lennie, hogy a száraztészta meg tudjon főni benne. Előmelegítem a sütőt. A kiolajozott sütőtálba rétegezem a túrókrémmel vastagon és figyelmesen megkent tésztalapokat (a tészta szélét is fedje a töltelék!).

Medvehagymás galuska

files/images/medvehagymas-receptek/03.jpg

25 dkg tehéntúró,
3 tojás,
15 dkg liszt,
só,
6-8 medvehagymalevél,
3 dkg vaj,
reszelt sajt.

3

A tojásból, lisztből és az áttört túróból galuskatésztát keverek, sózom, hozzáadom a nagyon finomra aprított medvehagymát, a tésztát negyed órát pihentetem.

Medvehagymás malfatti

files/images/medvehagymas-receptek/01.jpg

35 dkg medvehagyma (eredetileg spenót vagy mángold),
25 dkg ricotta,
2 tojás,
5 dkg reszelt parmezán,
kb. 3 evőkanál durumliszt,
5 dkg vaj,
szerecsendió, só.

2

A medvehagymát megmosom, lecsipkedem a szárait (az ment a másnapi levesbe) és szinte csak annyi vízzel, ami a leveleken maradt, megpárolom. Szűrőbe téve lecsepegtetem, ha kihűlt, éles késsel nagyon finomra vagdosom és kinyomkodom belőle a nedvességet. Összekeverem a ricottával, a tojások sárgájával, 2 evőkanálnyi reszelt parmezánnal, a nem túl kemény habbá vert tojásfehérjékkel és annyi liszttel, hogy még lágy, de azért formázható masszát kapjak, közben reszelt szerecsendióval fűszerezem.