Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával recept

Recept elkészítése:

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával recept

Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk,
25 dkg tisztított leveszöldség,
1 db paradicsom,
1 db paprika,
1 db vöröshagyma,
2 csomó petrezselyemzöldje,
2 g sáfrányos szeklice,
2 g egész bors,
só.

A daragaluskához:
10 dkg búzadara,
5 dkg liba- vagy sertészsír,
1 db tojás,
só.

Elkészítés:

      A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.

A daragaluska készítése:
A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.

Elkészítési idő: 90 perc

Ajánlott ital: mátraaljai olaszrizling

vissza a főoldalra

Receptek kategória: