Ponty lengyel mártással recept

Recept elkészítése:

Ponty lengyel mártással recept

Hozzávalók:
1.2 kg ponty,
2 kisebb sárgarépa,
1 fehérrépa,
1 nagyobb hagyma,
1 csomó petrezselyem,
kevés zeller,
8-10 szem feketebors,
mazsola (2-3 evőkanál),
2,5 dl vörösbor,
cukor,
ecet,
liszt,
5 dkg vaj,
a ponty vére,
só.

Elkészítés:

      Az egyik megtisztított sárgarépát, fél fehérrépát, fél hagymát és a zellert felvágjuk, s annyi vízben tesszük fel főni - a fekete borssal és az egészben hagyott petrezselyemmel hogy éppen ellepje. Ízlés szerint sózzuk, s amikor a víz felmelegedett, hozzáadjuk a halszeleteket, s erős lángon, fedő nélkül megfőzzük, vigyázva arra, hogy a halhús szét ne essen. Ha megfőtt, tálra szedjük. Vajon megpirítjuk az apróra vágott másik fél hagymát, sárga- és fehérrépát, meghintjük kevés liszttel, feleresztjük a ponty átszűrt főzőlevével (2-3 dl), s a borral, majd 20-30 percig főzzük. Ha kész, leszűrjük, hozzákeverjük a hal vérét, a mazsolát, ízlés szerint cukrozzuk, sózzuk, ecetezzük, s kis lángon kb. fél órát főzve besűrítjük. Tálalásnál keveset a mártásból a halra öntünk, a többit csészében adjuk az asztalra.
Ez a karácsonyi lengyel étel készülhet a bor helyett sörrel is, a fűszerekhez jöhet még szegfűbors és borókabogyó is. A zöldségeket azonban a szűrésnél nem szabad áttörni, csak egy kicsit átnyomkodni.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: