Palo-rizs recept

Recept elkészítése:

Palo-rizs recept

Hozzávalók (10 személyes adag):
500 g rizs,
20 g szegfűszeg,
20 g egész fahéj,
2 db babérlevél,
20 g só,
1 kk kurkumapor (amitől szép sárga színe lesz),
10 dkg sárgarépa,
10 dkg fehérrépa,
2 dl étolaj.

Ez az eredeti recept.

Elkészítés:

      Mivel már sokszor készítettem, így egy kicsit változtattam a mennyiségeken. Nem teszek bele ennyi olajat. A rizst pohárba teszem, hogy tudjam, mennyi vízzel kell majd felönteni. A kétszeresével. Nem szoktam mérni a súlyát, 4 főre egy bögre rizst veszek. Az olajban a megmosott, alaposan lecsöpögtetett rizst, a nagyon apró kockára vágott zöldségeket, a fűszerekkel együtt üvegesre pirítjuk, majd a kétszeres vízzel felöntjük, felforraljuk, sózzuk, (én Vegetát is szoktam bele tenni), lassú tűzön főzzük, majd a vége felé elzárjuk a tűzhelyet és jól lefedve, ott hagyjuk az edényt. Magától megpárolódik. A könyv a sütőt ajánlja, de ha aprók a zöldségek, így is tökéletes lesz.
A fűszerekről csak annyit, hogy én 10 szem szegfűszeget teszek bele, (mert a végén ki tudom szedni belőle, és könnyebb, ha tudom, hogy mennyi volt, csupán praktikus okokból). Fahéjat először furcsálltam, de tettem bele, azóta is imádom benne az ízét. Volt olyan is, hogy nem volt itthon egész fahéj, akkor megszórtam egy kis őrölttel, de akkor csak óvatosan. A kurkumának csak színszerepe van, íze nem igazán. Nagyon gyorsan elkészül, csak annyival több egy normál rizsnél, hogy egy szál sárgarépát és fehérrépát kell apróra vágni, a végeredmény meg nagyon jó.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: