Héjában sült csillagtök-felfújt recept

Recept elkészítése:

 Héjában sült csillagtök-felfújt recept

Hozzávalók:
2 közepes nagyságú (kb. 20 centi átmérőjű) csillagtök,
só,
3 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
3 dl tej,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt (legalább a fele füstölt legyen),
csipetnyi reszelt szerecsendió.

Elkészítés:

      A csillagtököt egészben megmossuk. 30 percig sós vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük, és kissé hűlni hagyjuk. Ezután mindkettőt félbevágjuk, a magjukat kikaparjuk, belsejüket karalábévájóval vagy éles kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy héjuk éppen maradjon. A kivájt tökhúst villával pépesre törjük. A fél tökhéjak majd a felfújt tányérjául szolgálnak. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, a liszttel összekeverjük, majd a tejjel felengedve, sűrű besamel mártást főzünk belőle. A tökpépet, a tojások sárgáját meg a reszelt sajtot belekeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és végül a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A fél tökhéjakba töltjük, egy tűzálló tálra vagy zománcos tepsibe egymás mellé ültetjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megpirult és a töltelék annyira megszilárdult, hogy a beleszúrt tűre már nem ragad. Salátával kitűnő előétel, de hirtelensültekhez könnyű köretként is kínálhatjuk.
Jó tanácsok:
- A sütés-főzés alatt a csillagtök héja teljesen megpuhul, és ehetővé válik, de aki idegenkedik tőle, tekintse csak egyszerűen a felfújt tányérjának.
- Mikrohullámú készülékben gyorsabban elkészül, ha a töltött csillagtököket 10-12 percig a legnagyobb teljesítménnyel sütjük, majd 2-3 percig állni hagyjuk. Ilyenkor azonban a teteje nem pirul meg, tehát ajánlatos a grillsütőben kissé megpirítani, vagy egy kevés reszelt sajttal megszórni.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: