Gombás tökkarikák recept

Recept elkészítése:

 Gombás tökkarikák recept

Hozzávalók:
1 kisebb, zsenge spárgatök,
15 dkg gomba,
1 tojás,
5 dkg füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
1 evőkanál búzadara,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint törött fekete bors és só;
a mártáshoz:
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
1 csokor kapor,
1 húsleveskocka;
a tepsihez 1 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:

      A tököt nyolc karikára vágjuk, vékonyan lehámozzuk, és a magvas belét kiszedjük. Beolajozott és morzsával behintett tepsire rakjuk, szorosan egymás mellé. Megsózzuk és félretesszük. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, serpenyőben a zsírját kiolvasztjuk, majd a megtisztított és finomra metélt gombát rátesszük. Megsózzuk, meghintjük a borssal és az ugyancsak finomra aprított vöröshagymával, ezután fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha már zsírjára sült, vagyis a levét elfőtte, belekeverjük a megmosott, és apróra vágott petrezselyemzöldet. Kevergetve kihűtjük, ezután összekeverjük a közben gyengén felvert tojással és a búzadarával. A tökkarikák üregét jól megpúpozva megtöltjük a gombás masszával. 2 dl vízben feloldjuk a leveskockát, majd ha az is langyosra hűlt, simára keverjük a liszttel és a tejföllel. A finomra vágott kaprot is belekeverjük, ezután lelocsoljuk vele a töltött tökkarikákat. Az ételt alufóliával befedjük, és az előmelegített forró sütőben 25 percig pároljuk. Végül a fedőt levesszük, és pirosra pirítjuk a tetejét.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: