Zablisztes diós sakktábla recept

Recept elkészítése:

Zablisztes diós sakktábla recept

Hozzávalók:
egy adag alaptészta finom- vagy korpás lisztből, de 250 g durva őrlésű liszt helyett ugyanennyi közepes őrlésű zablisztet is használunk,
60 g apróra vágott dió,
4 dl víz,
2 kenyér lesz belőle.

Elkészítés:

      Az alaptésztához hozzáadjuk a pirított diót, és beledolgozunk 4 dl vizet. A tésztát megfelezzük, majd mindkét részt nagy ovális alakúra gyúrjuk, és laposra formázzuk. Betakarjuk folpackkal, és állni hagyjuk, amíg kétszeresére nő. A sütőt magas fokozatra állítjuk; a gázt nyolcas fokozatra vagy 230 C-ra. Éles késsel sakktáblamintát vágunk a tészta tetejére. Felületét vízzel megnedvesítjük, majd megszórjuk zabliszttel vagy apróra vagdalt dióval. 20 percig sütjük, s ezután a hőmérsékletet mérsékeljük, gáz 4-es fokozat vagy 180 C, majd további 10-20 percig sütjük, s a kenyér akkor van kész, amikor azt megkopogtatva üreges, kongó hangot hallunk.
Sakktáblaminta: a kenyértésztát meghintjük liszttel, majd egy éles késsel, nem túl mélyen bevágjuk a tészta felszínét rácsosra. Ezt a lépést közvetlenül a sütés előtt kell elvégezni.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: