Kolozsvári töltött káposzta recept

Recept elkészítése:

Kolozsvári töltött káposzta recept

Hozzávalók:
60 dkg lapocka,
50 dkg füstölt kolbász (lehetőleg még nem nagyon száraz, legjobb a frissen füstölt),
80 dkg kicsontozott sertéskaraj,
50 dkg füstölt tarja vagy sonka,
1,5 kg savanyú káposzta,
16 savanyú káposztalevél,
15 dkg zsír,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
20 dkg rizs,
2 tojás,
6 dl tejföl plusz 2 dl tejföl,
ízlés szerint törött, fekete bors, majoránna, piros fűszerpaprika, só.

Elkészítés:

A lapocka felét megdarálom, összekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, a megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizzsel, a felvert tojásokkal, a sóval, borssal, majoránnával és a pirospaprikával. A kierezett savanyúkáposzta-leveleket megtöltöm a rizses-húsos töltelékkel, majd a tekercsek két végét behajtom, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőlük. Az előző nap beáztatott füstölt húst 8 darabra vágom, a füstölt kolbászt és a kicsontozott karajt is 8 részre osztom. A zsírral kikenem a legnagyobb méretű, előzőleg beáztatott Römertopfot, és a káposzta negyed részét elterítem az alján. Megsózom, majd sorban egymás mellé rárakom a töltelékeket. Erre újabb káposztaréteget borítok. A sonkaszeleteket ráhelyezem, majd ismét káposztaréteget szórok a tálba. Erre teszem a füstöltkolbász-darabokat, végül beborítom a megmaradt káposztával. Rászórom a zúzott fokhagymát, ráöntöm a 6 dl tejfölt, és a tálat saját, ugyancsak beáztatott fedelével befedem. Hideg sütőbe tolom, és a már leírt módon, 3 órán keresztül, kis lángon párolom. Tálalás előtt a felszeletelt karajt egy evőkanál olajon vagy zsíron hirtelen, mindkét oldalán átsütöm, majd ráteszem a töltött káposzta tetejére. A megmaradt tejfölt kevés pirospaprikával összekeverem, és rálocsolom az étel tetejére. Fantasztikusan finom, ám rendkívül hizlaló, eredeti erdélyi étel.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: