Boros kelt rétes recept

Boros kelt rétes recept

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztő,
1 evőkanál cukor,
5 dl tej,
10 + 5 dkg vaj vagy margarin,
5 tojás sárgája,
csipetnyi só;
A töltelékhez:
6 evőkanál zsemlemorzsa,
5 dkg vaj,
10 dkg mazsola,
6 dl édes bor,
10-15 dkg cukor, ízlés szerint,
2 dl nagyon sűrű tejföl,
2 egész tojás,
1-1 mokkáskanál reszelt citromhéj és őrölt fahéj,
4 szem összetört szegfűszeg,
csipetnyi só.

Elkészítés:

      10 dkg vajat a tojás sárgákkal habosra keverünk, majd tovább keverjük a szétmorzsolt élesztővel, a cukorral és csipetnyi sóval. Kelesztés nélkül összedolgozzuk a liszttel és a tejjel. A tésztát lisztezett tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a még tűzforró morzsára ráöntjük a bort, és a megtisztított mazsolát is belekeverjük. 10 percig hagyjuk ázni, ezután a fűszerekkel és a cukorral jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojásokat. A megkelt tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, majd a megolvasztott 5 dkg vajjal az egész felületét bekenjük. Várunk néhány percig, ezt követően a boros-tojásos tölteléket rákenjük, és összegöngyöljük. A hosszú rétes-rudat "U" alakúra formázva egy nagy tepsibe rakjuk, és 1 órán keresztül hagyjuk kelni. Ezután előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosra megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már egészen kihűlt.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk