Velutémártás, Szüprémmártás recept

files/images/martasok-izesitok-kepekkel/2-45.jpg
Hozzávalók

Velutémártás:
4 dkg vaj,
5 dkg liszt,
6 dl hús - vagy erőleves,
5 dkg champion gomba szára.

Szüprémmártás:
4 dl veluté,
1,5 dl tejszín,
citromlé,
1 tojássárgája.

Recept elkészítése:

Velutémártás:
Mártásosedényben felolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet és halványsárgára pirítom. Ezután állandó keverés közben felöntöm húslével, utánasózom, ha kell, és felforralom. Takaréklángon lassan tovább főzöm a darabokra vágott gombával legalább fél óráig. Közben többször lehabozom. Amikor kb. 5 dl-re beforrt, leszűröm.

Szüprémmártás:
Kb. 4 dl velutét 1 dl tejszínnel jól átforralok és citromlével ízesítek. Közvetlenül tálalás előtt a tűzhelyről levéve hozzákeverem a maradék tejszínnel előzőleg elkevert tojássárgáját. A tojás kissé sűríti és tovább finomítja. Vajdarabokat morzsolok bele, és azonnal tálalom.

Elkészítés ideje: 45 perc

Receptek kategória: