Soproni lakodalmasleves

files/images/leves-receptek-kepekkel/1-60.jpg
Hozzávalók

80 dkg tyúkhús,
1 galamb,
50 dkg orjacsont,
só,
30 dkg vegyes zöldség,
10 dkg zellergumó,
1 közepes fej vöröshagyma,
5 dkg gomba,
1 zöldpaprika,
8-10 szem feketebors,
1 darabka gyömbér,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
4 adag házi finommetélt.

A májgombóchoz:
1 kis fej vöröshagyma,
6 dkg zsír,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
20 dkg sertésmáj,
só, késhegynyi őrölt bors,
1 kávéskanál majoránna,
2 zsemle,
2 tojás,
2 púpozott evőkanál liszt,
5 dkg zsemlemorzsa.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A szárnyashúsokat és a csontot hideg, sós vízben teszem fel főni. Ha felforrt, lehabozom, bezöldségelem és fűszerezem. Mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzöm puhára. Közben a finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítom, beleteszem az apróra metélt petrezselyemzöldet, majd ha kihűlt, a ledarált májhoz keverem. Sóval, frissen őrölt borssal, majoránnával fűszerezem, hozzáadom az előzetesen kevés vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét és a tojásokat. Meghintem liszttel, zsemlemorzsával, és az egészet jól összedolgozom. A masszából hideg vízbe mártott kézzel tízforintos nagyságú gombócokat formálok, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm őket. Külön kifőzöm a finommetéltet is. Tálalás előtt a szárnyashúsokat darabokra vágom, és az ugyancsak darabokra vágott csontos hússal, a főtt zöldségekkel, a májgombóccal és a finommetélttel együtt levesestálban teszem az asztalra.

Elkészítés ideje: 2,5óra

Receptek kategória: