Lepény receptek képekkel

Sárgabarackos lepény recept

files/images/kepes_receptek/lepeny_receptek_kepekkel/32.jpg

Tészta:
25 dkg finomliszt,
13 dkg puha vaj,
1 csipet só,
2 ek porcukor,
1 tojás sárgája,
1-2 ek víz.

Töltelék:
10 dkg meghámozott mandula,
5 dkg porcukor,
1 ek étkezési keményítő,
50 dkg sárgabarack.

Máz:
1 tojás sárgája.

6

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk. Egy csipetnyi sót, a porcukrot és a tojássárgáját hozzáadjuk, majd összegyúrjuk. Közben 1-2 ek hideg vizet is öntünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és kb. 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A gyúródeszkát meglisztezzük, majd a tésztát úgy osztjuk két részre, hogy az egyik darab kissé nagyobb, a másik kisebb legyen. A nagyobbat 24 cm-es, a kisebbet 22 cm-es kerek lappá nyújtjuk. A nagyobb korongot úgy fektetjük egy sütőpapírral bélelt tortaformába, hogy pereme is legyen.

Fenyőmagos lepény recept

files/images/kepes_receptek/lepeny_receptek_kepekkel/22.jpg

Tészta:
15 dkg finomliszt,
10 dkg vaj vagy margarin,
1 ek. porcukor,
1 tojás sárgája,
2 ek. hideg víz.

Töltelék:
5 dkg kristálycukor,
1 dl méz,
1 dl tejszín,
1 kk kakaópor,
1/2 kk vaníliás cukor,
5 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg fenyőmag.

A tésztát elkészítjük: A sütőt 225 °C-ra előmelegítjük. A lisztet, a vajat vagy margarint és a cukrot egy késsel vagy robotgéppel összemorzsoljuk. A cukrot és a vizet hozzáadjuk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután a tésztát úgy nyomkodjuk egy kerek tortaformába (kb. 0 26 cm), hogy pereme is legyen. A tésztát villával megszurkáljuk, és a tészta széléhez fóliát fektetünk, hogy rögzítse. A sütő középső rácsára tolva kb. 15 percig sütjük, majd kihűlni hagyjuk.