Sárgabarackos lepény recept

files/images/kepes_receptek/lepeny_receptek_kepekkel/32.jpg
Hozzávalók

Tészta:
25 dkg finomliszt,
13 dkg puha vaj,
1 csipet só,
2 ek porcukor,
1 tojás sárgája,
1-2 ek víz.

Töltelék:
10 dkg meghámozott mandula,
5 dkg porcukor,
1 ek étkezési keményítő,
50 dkg sárgabarack.

Máz:
1 tojás sárgája.

Hány személyre
6
Recept elkészítése:

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk. Egy csipetnyi sót, a porcukrot és a tojássárgáját hozzáadjuk, majd összegyúrjuk. Közben 1-2 ek hideg vizet is öntünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és kb. 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A gyúródeszkát meglisztezzük, majd a tésztát úgy osztjuk két részre, hogy az egyik darab kissé nagyobb, a másik kisebb legyen. A nagyobbat 24 cm-es, a kisebbet 22 cm-es kerek lappá nyújtjuk. A nagyobb korongot úgy fektetjük egy sütőpapírral bélelt tortaformába, hogy pereme is legyen. A mandulát, a 2 ek porcukrot és az étkezési keményítőt összekeverjük, és a tésztával bélelt formába terítjük, de a szélén kb. 1 cm-es részt üresen hagyunk. A gyümölcsöt megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk, majd szorosan egymás mellé a mandulás keverékre rakjuk. A szélén az 1 cm-es sávot ismét üresen hagyjuk. A maradék porcukorral meghintjük. A tészta szélét hideg vízzel megnedvesítjük, majd a kisebb korongot a sárgabarackra fektetjük. Az alsó tésztakorong szélét felemeljük, és a felső tésztával összenyomjuk. A tetejét a tojássárgájával megkenjük, majd kb. 30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Sütés: 30 perc

Receptek kategória: