Krumplis zsemle recept

Krumplis zsemle recept

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
50 dkg nyers hámozott (tisztán mért) burgonya,
2 evőkanál olaj,
1 tojás sárga,
3 dkg élesztő,
1 teáskanálnyi só,
a tetejére 1 dl tejföl.

Elkészítés:

      A meghámozott burgonyát kis darabokra vágom és nagyon kevés sós vízben megfőzöm. Közben a szétmorzsolt élesztőt fél dl langyos vízben, kevés sóval felfuttatom. A főtt burgonyát levétől leszűröm és áttöröm. Mély tálba öntöm a lisztet, az áttört burgonyát, a tojás sárgát, és a felfutott élesztővel, sóval, olajjal, meg a burgonya kihűlt főzővizével összedolgozva, közepesen kemény tésztát dagasztok. (Keverőgéppel nagyon egyszerűen elkészíthető.) Kikent sütőlemezre, kisebb zsemle nagyságú gombócokat formálok és egymástól legalább két centire teszem, majd langyos helyen legalább fél órán keresztül hagyom kelni. Ezután a zsemlék tetejét megkenem a simára kevert tejföllel, és közepesen meleg sütőbe teszem. Szép világosbarnára megsütöm.

Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

vissza a főoldalra