Gombás töltött burgonya recept

Gombás töltött burgonya recept

Hozzávalók:
8 db szép, nagy, egyforma burgonya,
25 dkg gomba,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 db egész tojás,
2 dl tejföl,
1 vékony szelet (5 dkg) kenyér,
5 dkg füstölt szalonna,
fél dl tej,
1 púpozott mokkáskanál só,
1 mokkáskanál törött fekete bors.

Elkészítés:

      A burgonyákat alaposan megmosom, majd sós vízben, héjában megfőzöm. Míg a burgonya fő, elkészítem a tölteléket: a gombát megtisztítom földes szárától, megmosom, és apróra vágom. Egy serpenyőben megpirítom a füstölt szalonna nagyon apróra vágott darabjait, zsírját kiolvasztom, és a gombaszeleteket ráteszem. Megsózom, belekeverem a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöld felét, és fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hagyom kihűlni. A kenyeret apró kockákra aprítom, és a tejjel lelocsolom, majd jól összeforgatom, hogy a tej mindenütt érje. Ezt a megáztatott, tejes kenyeret és az előzőleg habosra felvert tojást hozzáadom a párolt gombához, törött borssal ízesítem, és az egészet jól összekeverem. A közben megpuhult burgonyát meghámozom. Keresztben félbevágom, és a belsejéből annyi főtt burgonyát kaparok ki, hogy a fala azért legalább egy centi vastag maradjon. A kiszedett burgonyaforgácsot összevagdalom, kissé kihűtöm és hozzákeverem a gombás töltelékhez. A kivájt fél burgonyákat sorban, egymás mellé rakom a kiolajozott tepsire, és az üregüket jól megpúpozva megtöltöm a töltelékkel. (Ha a töltelékből marad, akkor azt kis gombócokra formálva, a burgonyák köré rakom,) A tejfölben elkeverem a maradék petrezselyem zöldet, kicsit megsózom, és egyenletesen rálocsolom az étel tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolom fedetlenül, és addig pirítom, amíg szép piros-barnára nem sül a teteje. Salátát ne felejtsenek el, kínálni hozzá!

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

vissza a főoldalra