Sajtos barna kenyér recept

Recept elkészítése:

Sajtos barna kenyér recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 dkg Graham-liszt
10 dkg búzacsíra
5 dkg élesztő
3 evőkanál méz
4 dl 3:1 arányú tej:víz
1.5 dkg só
kevés vaj
10 dkg reszelt sajt
l kávéskanál őrölt kömény.

Elkészítés:

      Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmagőrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: