Paprikás fehér kenyér recept

Recept elkészítése:

Paprikás fehér kenyér recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dl meleg tej
5 dkg étolaj
2 dkg só
1 dkg csemege pirospaprika.

Elkészítés:

      Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt és a paprikát, majd jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg (30°C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan dolgozzuk ki, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Ez idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. 35-0 percig meleg helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük. A kenyeret köménymaggal, napraforgómaggal ízesíthetjük.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: