Örmény vékony kenyér recept

Recept elkészítése:

Örmény vékony kenyér recept

Hozzávalók:
70 dkg búzaliszt
20 dkg Graham-liszt
5 dkg cukor
5 dkg búzacsíra
10 dkg vaj
2 csomag szárított élesztő vagy
4 dkg friss élesztő
10 dkg szezámmag
1 tojás
1 dkg só
2-3 dl víz.

Elkészítés:

      Langyos, lisztes cukros vízben a szárított élesztőt feloldjuk, kelni hagyjuk és a lisztet, a cukrot, a sót, a búzacsírát, a vajat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jó, kemény nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk és jól kidolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és fényes nem lesz. Ha ragad a tészta, szórjuk meg liszttel. Ezután a tésztát zsírozott tálba helyezzük és a tetejét is megzsírozzuk. Letakarjuk és 1-1.5 órán át kelesztjük. Miután a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk és 10-12 darabra vágjuk. Kis cipókat formázunk belőle 45 percig letakarva kelesztjük. Ezután a lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat 25-30 cm átmérőjű, néhány mm vékonyságú lapokká nyújtjuk, zsírozott sütőlapra helyezzük, tojáslével megkenjük és beszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, közepes meleg sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó a kenyér, ha felpuffadt. Nagyon kellemes ízű. különleges kenyérféle.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: