Norvég reformkenyér recept

Recept elkészítése:

Norvég reformkenyér recept

Hozzávalók 2 kenyérhez:
2.5 dl víz
2.5 dkg élesztő
5 dl tej vagy joghurt
1 kk. só
1 l (kb. 65 dkg) teljes kiőrlésű liszt (Graham-liszt)
7 dl(kb. 40 dkg) finom- vagy kenyérliszt.

A formák kikenéséhez:
vaj.

A nyújtáshoz:
liszt.

Elkészítés:

      A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. A hideg tejet beleöntjük, megsózzuk. A kétféle lisztet hozzáadjuk, de a finomlisztet apránként dolgozzuk bele, mert lehet, hogy nem kell mind. Hűtőszekrényben, letakarva egy éjjelen át pihentetjük. Két 1.5 literes püspökkenyérformát kivajazunk. A tésztát belisztezett deszkán elfelezzük és két hosszúkás kenyérré gyúrjuk, majd egyenként a formákba fektetjük. Szobahőmérsékleten,1 órán át pihentetjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180°C) kb. 45 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

Elkészítés ideje: 2óra 30perc + pihentetés

vissza a főoldalra

Receptek kategória: