Korpás kenyér recept

Recept elkészítése:

Korpás kenyér recept

Hozzávalók:
1 kg teljes búzaliszt
25 dkg fehér liszt
1 dkg élesztő
2 dkg olaj
2 dkg só
8 dl víz.

Elkészítés:

      A kétféle langyos lisztet átszitáljuk, nagyobb méretű tálban jól összekeverjük, a közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel előzőleg jól összekevert friss élesztőt. Folyékony tésztát kavarunk a vizes élesztőből és a lisztből, majd kevés lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés közben ne képződjék kéreg. Ezután konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt a kovász, azonnal folytatjuk a tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót, és állandó keverés közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig folytatjuk, míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belőle, 45 percig kelesztjük, majd a tepsi méretétől függően egy vagy két darabban megsütjük. A tepsit olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig ismét pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön kb. 1-1.5 óráig sütjük. Szép fényes lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: