Köményes búzakenyér recept

Recept elkészítése:

Köményes búzakenyér recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 dkg Graham-liszt
10 dkg búzacsíra
5 dkg élesztő
3 evőkanál méz
4 dl 3:1 arányú tejes víz
1.5 dkg só
kevés vaj
kb. 1 mokkáskanál őrölt köménymag.

Elkészítés:

      Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk, összekeverjük a búzacsírával, a sóval és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, s ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 40-50 percig kelni hagyjuk, majd olvasztott vajjal bekenjük, előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 50-60 perc. Ezt a tésztaalapot tovább ízesíthetjük. A megkelt, kinyújtott tésztára ízlés szerint szórhatunk különböző összetételű zöldségkeverékeket, sonkakockákat, amit reszelt sajttal kevertünk össze. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmagőrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyeret kapunk.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: