Graham-kenyér recept

Recept elkészítése:

Graham-kenyér recept

Hozzávalók:
1 kg Graham-liszt
30 dkg fehérliszt
4 dkg élesztő
10 dkg napraforgóolaj
kb. mokkáskanál őrölt kömény (ízlés szerint)
2 dkg só
1.2 l víz.

Elkészítés:

      Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig pihentetjük, előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra

Receptek kategória: